Sałata ze szparagami i kozim serem
Dzisiaj przepis na prostą sałatkę. W zasadzie obyłoby się bez narracji (wszystko widać na zdjęciach), ale dla porządku...
Składniki:
- świeży szpinak
- zielone szparagi
- kozi twaróg
- ciemne winogrona
- koperek (do posypania)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny
- 1-2 łyżeczki musztardy francuskiej (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowania:
Przygotuj dressing - wymieszaj oliwę, sok z limonki/cytryny i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Wypłucz i osusz liście szpinaku, przełóż do miski. Winogrona wypłucz, pokrój na grube kawałki i oczyść z pestek. Dodaj do szpinaku.
Następnie umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi gotuj na parze przez ok. 5 minut (gotowe szparagi powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i intensywnie zielone). Szparagi pokrój na kawałki o długości ok. 5 cm, a następnie dodaj je do szpinaku. Całość skrop dressingiem, wymieszaj.
Sałatę przełóż na talerze, dodaj kawałki twarogu koziego i posyp posiekanym koperkiem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz