STRONA GŁÓWNA

3 cze 2013



Sałata ze szparagami i kozim serem

Dzisiaj przepis na prostą sałatkę. W zasadzie obyłoby się bez narracji (wszystko widać na zdjęciach), ale dla porządku...



Składniki:

  • świeży szpinak
  • zielone szparagi
  • kozi twaróg
  • ciemne winogrona
  • koperek (do posypania)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki lub z cytryny
  • 1-2 łyżeczki musztardy francuskiej (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Przygotuj dressing - wymieszaj oliwę, sok z limonki/cytryny i musztardę, dopraw solą i pieprzem. Wypłucz i osusz liście szpinaku, przełóż do miski. Winogrona wypłucz, pokrój na grube kawałki i oczyść z pestek. Dodaj do szpinaku.





Następnie umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi gotuj na parze przez ok. 5 minut (gotowe szparagi powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i intensywnie zielone). Szparagi pokrój na kawałki o długości ok. 5 cm, a następnie dodaj je do szpinaku. Całość skrop dressingiem, wymieszaj.



Sałatę przełóż na talerze, dodaj kawałki twarogu koziego i posyp posiekanym koperkiem. Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz