Czekoladowe babeczki z truskawkami i kruszonką
Nadszedł czas letnich przyjemności. Uwielbiam, kiedy żar leje się z nieba, na moim balkonie panoszy się bezwstydnie wielki krzak mięty, a w kuchni pachnie truskawkami i czekoladą...
Składniki:
Ciasto na babeczki:
- 170 g masła
- 180 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 160 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g truskawek
Kruszonka:
- 50 g dobrze schłodzonego masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 70 g mąki
- 1 łyżka kakao
Przygotowania:
Blachę na babeczki wyłóż papierowymi foremkami. Przygotuj kruszonkę - masło pokrój w kostkę, przełóż do robota kuchennego. Dodaj cukier trzcinowy, mąkę i kakao. Miksuj całość do momentu, aż uzyskasz grudkowatą konsystencję kruszonki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Truskawki wypłucz, osusz i obierz z szypułek. Pokrój na ćwiartki. Czekoladę posiekaj (ale dość grubo - dzięki temu w gotowych babeczkach pozostaną spore kawałki rozpływającej się czekolady).
Przygotuj ciasto - do miski przełóż masło i cukier, miksuj, do momentu, aż masa się połączy i będzie jednorodna i lekko puszysta. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując ciasto. Wlej mleko, zmiksuj. Następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i truskawki i wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do formy na muffiny. Każdą babeczkę posyp kakaową kruszonką. Babeczki piecz przez ok. 35 minut. Gotowe będą intensywnie pachnieć truskawkami i czekoladą.
Prezentują się niezwykle. Spróbuję kiedyś taką kruszonkę, bo bardzo mnie intryguje :)
OdpowiedzUsuńo tak, zachęcam :) ta kruszonka to dla mnie też odkrycie, najlepsza, kiedy babeczki są jeszcze ciepłe - bo chrupiąca!
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, czy kruszonka na pewno pasuje do tego typu babeczek, ale chyba najlepiej będzie jak sprawdzę to sama i skorzystam z podanego wyżej przepisu :)
OdpowiedzUsuń