Zimowe ciasto z cukinii z orzechami włoskimi
Poniżej prosty przepis na ciasto z cukinii. Muszę powiedzieć, że jestem prawdziwą fanką ciast warzywnych - koniecznie z dodatkiem cynamonu i różnego rodzaju orzechów.
Składniki
- 180 g orzechów włoskich
- 500 g cukinii
- 150 ml oleju
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 310 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowania:
Cukinię obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż do dużej miski. Orzechy włoskie posiekaj dość grubo. Dodaj większość do cukinii (pozostaw trochę do posypania ciasta z wierzchu). Następnie dodaj olej, cukier i rozbełtane jajka. Wymieszaj całość, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon - ponownie wymieszaj ciasto.
Masę przełóż do podłużnej formy, na wierzchu rozsyp pozostałe orzechy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut (szpikulec po wbiciu w ciasto powinien być suchy). Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz