Moje zimowe ciasto z owocami
Kiedy zimą zatęsknię za latem, piekę ciasto z mrożonymi owocami. Uwielbiam zapach malin w domu, kiedy za oknem pada śnieg.
Składniki
Ciasto
- 175 g masła
- 175 g miałkiego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- mrożone maliny i jagody
Kruszonka
- 35 g mąki
- 20 g masła
- 20 g cukru pudru
Przygotowania:
Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Następnie wmieszaj proszek do pieczenia. Jajka rozbełtaj a następnie dodawaj stopniowo do maślanej masy. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło posiekaj z mąką wymieszaną z cukrem pudrem - ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję bułki tartej.
Formę do pieczenia wyłóż papierem a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż mrożone owoce, a następnie posyp je kruszonką. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut (powinno być na wierzchu lekko zrumienione, a szpikulec po wbiciu w nie suchy).
Lubię taką zimę...
Bardzo apetyczne ciacho! U mnie również zapasy z zamrażalnika już zostały ruszone :-) Po piernikach, keksach i makowcach przychodzi chęć na coś owocowego.
OdpowiedzUsuńMarta, dzięki za komentarz :) Ciacho znika w zastraszającym tempie :)
OdpowiedzUsuń