Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej
Wprawdzie mam już kilka nowych przepisów w głowie, jednak dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami obiadem, który gotowałam w ostatnią niedzielę. Pieczone gołąbki - włoska kapusta, bardzo dobra mielona wołowina (jak zwykle od pana Grzegorza) i sos pomidorowy.
Składniki (8 gołąbków)
Gołąbki
- kapusta włoska
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1/3 białej cebuli
- sos worcestershire (do smaku)
- sól i pieprz
Sos
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- świeże gałązki tymianku (kilka)
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- sól i pieprz
- 1-2 łyżeczki cukru
- ocet balsamiczny
Przygotowania:
Kapustę oczyść i wytnij głąb, obgotuj w dużym garnku (kapusta nie może być jednak gotowana zbyt długo - liście powinny zmięknąć, jednak gotowane zbyt długo, zaczną się rozpadać). Następnie wyjmij z wody i obierz liście. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj cebulę, dopraw sosem worcestershire (ok. 1-2 łyżeczki), dodaj jajko, sól i pieprz. Wymieszaj mięso.
Mięso nakładaj na wewnętrzną stronę liści, lekko dociskając. Zawijaj brzegi liści do wewnątrz, a następnie roluj liście z nadzieniem formując gołąbki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, przykryj folią aluminiową (aby nie wysychały) i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możesz na kika minut zdjąć folię, aby gołąbki się przyrumieniły.
Podczas pieczenia gołąbków przygotuj sos pomidorowy. Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj cukier i ocet balsamiczny (do smaku) oraz świeże listki tymianku. Gotuj przez ok. 10 minut (jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj wody i zagotuj). I to by było na tyle - gotowe gołąbki podawaj z gorącym sosem. Smacznego!
Takie gołąbki to dla mnie nowość. U mnie zawsze robi się z ryżem. Ciekawe, jak Twoje smakują...
OdpowiedzUsuńMoja babcia chyba lepszych gołąbków nie potrafi zrobić:):).
OdpowiedzUsuńA moja babcia robi najlepsze na świecie gołąbki
OdpowiedzUsuń