Sernik na czekoladowym spodzie
Rozciągam dobę... Tysiąc pilnych rzeczy do zrobienia, ale... obiecałam przepis na sernik - oto więc jest. Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają wystarczająco zachęcająco. Nie będę się więc rozpisywać - zapraszam na sernik na czekoladowym spodzie.
Składniki
Masa serowa
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 250 g sera ricotta
- 120 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki
- 200 g cukru
- 5 jajek
Spód
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 20 g kakao
- 125 g cukru pudru
- 40 g mąki
- 1 jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 80 ml śmietanki kremówki
- orzechy laskowe do posypania
Przygotowania:
Przygotuj formę do pieczenia (ok. 22 cm średnicy) - wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Przygotuj ciasto czekoladowe na spód sernika. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder i kakao oraz łyżkę proszku do pieczenia. Wymieszaj sypkie składniki. Masło i czekoladę (połamaną na kawałki) przełóż do rondla. Umieść go nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj składniki do momentu, aż się rozpuszczą. Kiedy masa będzie gładka i płynna, odłóż garnek na bok, aby trochę ostygła. Po ok. 2-3 minutach dodaj masę czekoladową do sypkich składników i dokładnie wymieszaj. Roztrzepane jajko dodaj do ciasta i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto przełóż do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Ser (twaróg, ser ricotta i mascarpone) zmiksuj mikserem na wolnych obrotach na gładką masę. Dodaj mąkę i cukier - dalej miksuj. Następnie wbijaj po jednym jajku (cały czas miksując na wolnych obrotach). Gotową masę wylej na upieczony czekoladowy spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piecz przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz przez ok. 100-120 minut. Sernik powinien delikatnie urosnąć i bardzo lekko się zarumienić. Kiedy sernik ostygnie, odstaw go na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij z formy (najprościej obkroić go nożem).
Przygotuj polewę. Do rondla przełóż czekoladę i masło. Umieść rondel nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj składniki do momentu, aż się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Stopniowo dolewaj śmietankę kremówkę (w przepisie podałam 80 ml, dolewaj jednak śmietankę po trochu, aż uzyskasz na tyle płynną konsystencję, że będzie nią można polać sernik - może się okazać, że będziesz potrzebować nieco więcej, niż 80 ml). Polej sernik czekoladową masą. Polewę delikatnie rozprowadź nożem. Sernik posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Odczekaj, aż masa ostygnie. Gotowe!
Oj, ta czekolada. Rozczuliłam się :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Obłędny! Czekolada robi swoje.
OdpowiedzUsuńCudowny! Ta polewa czekoladowa rewelacja! Apetyczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńCudny ten serniczek... Musi rozpływać się w ustach
OdpowiedzUsuńsernik - mój ulubiony przysmak :) ... Twoja polewa - aż korci , żeby po dziecięcemu wyciągnąć palec , zebrać trochę spływającej po brzegach ciasta i spróbować jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPiękny i świetne światło na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuń