STRONA GŁÓWNA

23 cze 2012



Zrazy wieprzowe w szynce parmeńskiej na sałatce z truskawek i rukoli

Ostatnio bez opamiętania produkowałam całe góry słodkości. Przeglądając swoje najświeższe posty, doszłam do wniosku, że czas najwyższy na jakiś "prawdziwy" posiłek - dlatego dzisiaj zrazy wieprzowe. Nie takie oczywiste, bo pieczone w szynce parmeńskiej pod plastrami boczku, podane na sałatce z truskawek i rukoli. Zazwyczaj unikam dużej ilości składników. Tutaj jednak dałam się trochę ponieść fantazji i oto co powstało...



Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe (schab)
  • 1/2 cukini
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli (do smaku)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 plastry boczku (wędzonego)
  • rukola
  • truskawki
  • ocet balsamiczny (do doprawienia sałatki)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Kotlety rozbij dość cienko. Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Cukinię pokrój w drobną kostkę, podobnie cebulę. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Smaż w pierwszej kolejności cebulę (dopraw ją solą i pieprzem), a kiedy się zeszkli, dodaj pozostałe warzywa. Całość smaż ok. 3 minuty.



Na czystej powierzchni rozłóż plastry szynki parmeńskiej. Na każdym plastrze ułóż przygotowany wcześniej kotlet wieprzowy. Następnie na kotletach układaj farsz ze smażonych warzyw i zawijaj mięso w zrazy. Zrazy możesz spiąć wykałaczkami.



Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy i smaż krótko zrazy z obu stron, tak aby się zrumieniły. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego oliwą. Na każdej porcji mięsa ułóż plaster boczku (aby szynka parmeńska nie wyschła podczas pieczenia). Zrazy piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez ok. 35-40 minut.



Przygotuj sałatę. Rukolę ułóż na talerzach. Truskawki wypłucz, obierz z szypułek i pokrój na dość duże kawałki. Ułóż je na sałacie. Tuż przed podaniem skrop sałatkę oliwą z oliwek i octem balsamicznym oraz dopraw solą i pieprzem. Na sałacie ułóż gotowe zrazy.





4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł.
    Dobry przejrzysty przepis, krok po kroku.
    I naprawdę świetny smak!

    Będziemy zaglądać:) i polecać znajomym

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i jak ładnie się prezentują te zrazy. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie i chyba po prostu wezmę się do gotowania :)
    zapraszam do siebie
    http://otwartaszuflada.blogspot.co.uk/
    pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń