Pancakes z serkiem waniliowym i owocami
No dobrze, po dłuższej przerwie pora wracać do rzeczywistości. Lista postów czekających na publikację wydaje się niemiłosiernie długa. Na pierwszy ogień - pancakes, czyli przepis na idealne śniadanie. Mały I., który ostatnio robi się coraz bardziej wybredny, zajada się nimi bez umiaru...
Składniki:
- 200 g mąki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 ml mleka
- 1 jajko
- 40 g masła
- miękkie owoce (np. maliny, truskawki, jeżyny, jagody)
- 180 g twarogu (trzykrotnie zmielonego)
- ziarna z połowy laski wanilii
- cukier puder (do posłodzenia serka - do smaku)
Przygotowania:
Przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, mleko i roztrzepane jajko zmiksuj na gładką masę. Masło rozpuść w rondelku, a kiedy trochę przestygnie, dodaj do masy i ponownie zmiksuj składniki. Ciasto odstaw na ok. 15 minut.
Pancakes smaż na suchej patelni (nie ma potrzeby używać dodatkowego tłuszczu). Jeden naleśnik to niecałe dwie łyżki ciasta - na rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta, lekko rozprowadzając je łyżką. Pancakes smaż na średnim ogniu z dwóch stron, aż będą idealnie zrumienione i lekko wyrosną.
Ser przełóż do miseczki, dodaj ziarna wanilii i cukier puder do smaku - wymieszaj łyżką składniki.
Pancakes podawaj posmarowane serkiem i przyozdobione ulubionymi owocami. Jeśli lubisz bardzo słodkie śniadania, możesz polać naleśniki roztopioną czekoladą z dodatkiem masła.
Zamarzyły mi się takie i chyba coś podobnego wyczaruję na jutrzejsze śniadanie. Pycha :)
OdpowiedzUsuńJakie pulchniutkie, idealne! i przepiękne zdjęcia, aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńdzięki! od kiedy odkryłam ten przepis, pancakes są u nas baaardzo często :)
OdpowiedzUsuńWszędzie roi się teraz od pancake'ów. Ale tutaj są wyjątkowo fajne zdjęcia + owoce - ekstra! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń