STRONA GŁÓWNA

21 mar 2011


Czarno-biały makaron pieczarkowy

Tym razem postawiłam na totalny minimalizm. Na talerzu z czarno-białym makaronem pieczarkowym nie może pojawić się żaden dysonans w postaci koloru (nawet zielenina zamieszczona tam celem przyozdobienia byłaby nie na miejscu). Czarny jak smoła makaron pięknie kontrastuje z aksamitną bielą sosu pieczarkowego. Czarny sezam zamyka całość kompozycji. To danie już samym wyglądem na każdym zrobi wrażenie. Smak jednak jest również ciekawy. Uwielbiam czarny makaron z dodatkiem atramentu mątwy – ma lekko morski posmak. Sezamowa nuta niewinnie przewija się w przepisie, zaczynając od odrobiny oleju sezamowego dodanego do smażenia pieczarek, a kończąc na czarnym sezamie nadającym daniu wyrafinowany wygląd. Polecam, gdy chcecie zaskoczyć gości!




Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • ½ szklanki białego wytrawnego wermutu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g śmietany
  • 2 łyżki mascarpone
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżki czarnego sezamu do posypania
  • Czarny makaron spaghetti





Przygotowania:

Pieczarki umyj dokładnie i pokrój w plastry.
W międzyczasie gotuj makaron – powinien być al dente.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego, dodaj  pieczarki i smaż ok. 3 min. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię wermut i gotuj kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj śmietanę i mascarpone. Wymieszaj całość, oprósz solą i pieprzem.
Na talerzach ułóż czarny makaron, na nim biały sos. Danie posyp czarnym sezamem.


Papardelle z pieczarkami, indykiem i okrą

Rzadko przyrządzam papardelle, a muszę przyznać, że makaron ten na talerzu prezentuje się bardzo ładnie. Z sosem śmietanowym, w którym główną rolę odgrywają indyk, pieczarki i okra, wygląda miękko i aksamitnie. P.S. Pieczarki w tym przepisie to nie przypadek… Utylizacji zapasów ciąg dalszy ;)




Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 100 g pieczarek
  • 6 sztuk okry
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany
  • 2 łyżki mascarpone
  • 5 łyżek octu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ papryczki chilli
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g makaronu papardelle
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowania:

Okrę umyj, odkrój ogonki, pokrój na grube kawałki, oprósz solą i zalej octem. Odstaw na ok. 1 godzinę.
Pierś z indyka umyj i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż indyka przez ok. 10-15 min.
Na oddzielnej patelni smaż pokrojony w kostkę seler naciowy oraz czosnek. Dodaj pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Smaż przez kilka minut. Zalej winem, dodaj okrę (wcześniej odsącz ją z zalewy octowej) i gotuj przez kolejnych kilka minut.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
Sos warzywny dodaj do indyka, wymieszaj. Do sosu dodaj śmietanę i mascarpone, gotuj jeszcze przez ok. minutę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Podawaj makaron polany sosem. Danie posyp posiekaną papryczką chilli oraz bazylią. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz