STRONA GŁÓWNA

6 cze 2019

Gnocchi w sosie ze szparagów i mleka migdałowego




Od kiedy pamiętam, Matylda zawsze uwielbiała towarzyszyć mi w przyrządzaniu posiłków. A że jest dzieckiem ambitnym, interesują ją jedynie te najbardziej wymagające zadania. Wciąż uczę się cierpliwości regularnie wyciągając z ciasta skorupki jajek, czy też biegając ze ścierką po całej kuchni, która nie wiedzieć kiedy i jak pokrywa się grubą warstwą mąki. Matylda nie dość, że ambitna, jest też dzieckiem niezwykle kreatywnym i spontanicznym. Potrafi o abstrakcyjnej wieczornej porze wpaść na genialny pomysł robienia pierogów, naleśników, gofrów lub innych interesujących dań. I ponieważ jest osobą nie tylko ambitną, kreatywną i spontaniczną, ale również najbardziej upartą, jaką widział świat, nie ma sposobu żeby wybić jej te fantastyczne pomysły z głowy. Scenariusz wieczoru za każdym razem jest ten sam. Obie lądujemy w kuchni, po czym moja córka po chwili euforii i skubnięciu kawałka naleśnika, beztrosko pozostawia mnie z całym bajzlem.

Uczciwie muszę jednak przyznać, że i ja uwielbiam, kiedy Matylda ze mną gotuje. Mimo tego całego bałaganu. Bo to jest czas, który mamy tylko dla siebie. Matylda uczy się ode mnie, a ja od Matyldy (jest taka pomysłowa). Poza tym wspólne gotowanie to po prostu fantastyczna zabawa!

Wczoraj moje dziecko dość spontanicznie dołączyło do mnie w kuchni - mąka i coś, co wygląda jak ciasto podziałało jak magnes. Okazuje się, że robienie gnocchi jest dziecinnie proste (dosłownie) - Matylda poradziła sobie z tym bez najmniejszego problemu.

Przepis, który znajdziecie poniżej, jest wegański. Gnocchi przygotowałam z samych ziemniaków i mąki (bez jajek). Sos na bazie szparagów i mleka migdałowego, z dodatkiem białego wina, jest lekki i cudownie oblepia kluseczki.

Składniki (4 porcje):

Gnocchi:
- 800 g ziemniaków
- mąka pszenna (ok. 200g lub waga odpowiadająca 30% wagi ugotowanej masy ziemniaczanej)
- 1 płaska łyżka soli

Sos:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 125 białego wytrawnego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleka migdałowego
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz




Ziemniaki gotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut, tj. do momentu aż będą miękkie. Odcedź je, następnie jeszcze ciepłe ułóż na desce do krojenia i przekrój na połówki, tak aby odparowały. Następnie łyżką wydrąż miąższ i rozetrzyj go praską (opcjonalnie możesz użyć maszynki do mielenia). Zważ masę ziemniaczaną, a następnie odmierz taką ilość mąki, której waga będzie odpowiadać 30% wagi ziemniaków. Przełóż ziemniaki na blat, dopraw ewentualnie solą (do smaku) i przesiej mąkę. Szybko połącz składniki na gładkie ciasto, ale go nie wyrabiaj. Następnie podziel na kilka porcji, każdą roluj dłońmi na lekko oprószonej mąką powierzchni na wałek o średnicy ok. 1-1,5 cm. Wałki ciasta lekko rozpłaszcz dłońmi, następnie pokrój je w poprzek na kluseczki (ok. 1,5 x 1,5 cm). Dodatkowo, można zrobić widelcem żłobienia w kluseczkach, dzięki czemu sos lepiej je oblepi. W dużym garnku zagotuj wodę (należy ją lekko osolić). Do gotującej się wody wrzuć porcję gnocchi i gotuj do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Ugotowane gnocchi przełóż łyżką cedzakową na płaski talerz, aby trochę odparowały. Podobnie postępuj z kolejnymi porcjami.



Przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż cebulę przez kilka minut (do momentu aż się zeszkli). Następnie wlej wino i odparuj alkohol. Wlej na patelnię bulion warzywny i odparuj połowę. Następnie wlej mleko migdałowe i gotuj na średnim ogniu aż zgęstnieje (ok. 10 minut). W międzyczasie przygotuj szparagi. Odłam twarde, białe końcówki (wyrzuć je), a łodygi pokrój na kilkucentymetrowe kawałki i dodaj do gotującej się, lekko osolonej i posłodzonej wody. Szparagi gotuj przez ok. 6-7 minut. Następnie połowę szparagów zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito. Dodaj do sosu z mleka migdałowego i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i ewentualnie solą (do smaku). Do sosu dodaj pozostałe kawałki szparagów i ugotowane gnocchi. Wymieszaj i przełóż na talerze. Danie oprósz świeżo zmielonym pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz