STRONA GŁÓWNA

25 cze 2019

Odwrócone ciasto z brzoskwiniami




Cóż powiedzieć - gorąco... Przyznaję otwarcie - mój pomysł na pieczenie ciasta w tym tygodniu był raczej nietrafiony. Nie wiem, czy ktoś poza mną jest na tyle szalony, żeby odpalić piekarnik przy 30 stopniach. Odwrócone ciasto z brzoskwiniami jest super fajnym i bardzo sezonowym pomysłem na deser, jednak polecam go wypróbować, jak już zrobi się trochę chłodniej.

Może nie zabrzmiało to zbyt zachęcająco... Uczciwie ostrzegając przed włączaniem piekarnika w tym tygodniu, chciałam jednocześnie podkreślić, że rzecz jest naprawdę pyszna i godna przetestowania. Pomysł zaczerpnęłam z mojej niezawodnej "Annie Bell's Baking Bible".

Składniki:

Glazura
- 100 g miodu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Brzoskwinie
- 5 brzoskwiń (przekrojonych na pół, bez pestki)
- 30 g cukru trzcinowego
- 30 g masła

Ciasto
- 150 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 2 jajka
- starta skórka z jednej cytryny
- 125 ml mleka
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotuj glazurę. Miód, 100 ml wody i sok z cytryny gotuj w rondelku do momentu, aż się zagotuje. Mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą rozprowadź w dwóch łyżkach wody i dodaj do gotującego się miodu z wodą i cytryną. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty, tj. do momentu, aż glazura lekko zgęstnieje. Przelej do miseczki i odstaw do ostygnięcia.



Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Cukier trzcinowy utrzyj z masłem. Następnie masą wysmaruj równo dno formy do pieczenia (o średnicy ok. 20 cm i nieprzywierającym dnie). Ułóż brzoskwinie na dnie formy skórką do góry.

Przygotuj ciasto - przy pomocy robota kuchennego utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając ciasto. Do naczynia z ciastem wlej mleko, dodaj skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj całość drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ciasto przełóż łyżką na wierzch brzoskwiń i piecz w piekarniku przez ok. 40-50 minut (tj. do momentu, aż wierzch ciasta zbrązowieje, a wbity szpikulec będzie suchy). Wyjmij ciasto z piekarnika, oddziel nożem brzegi od formy i poczekaj 15 minut, aż trochę przestygnie. Następnie ściągnij kołnierz formy, na wierzchu połóż duży talerz i odwróć ciasto. Ostrożnie zdejmij dno formy (najlepiej zrobić to przy pomocy dużego noża). Ciasto możesz podać od razu, na ciepło, lub jak już ostygnie, w temperaturze pokojowej. Tuż przed podaniem polej je glazurą z miodu i soku z cytryny. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz