STRONA GŁÓWNA

23 cze 2019

Bakłażan zapiekany z oscypkiem




Zaczęły się wakacje. W domu pusto - dzieci wyjechały. Od miesiąca byłam bardzo podekscytowana perspektywą wolnego. Myślałam sobie, że jak wyjadą, będę robić wszystko - odpoczywać, sprzątać, czytać, gotować. I to gotować na całego. Zrobię mega super wymyślne dania, takie na przykład domowe ravioli albo makaron szafranowy. Tak sobie planowałam. No i pojechały. A ja co? Od rana snuję się z kąta w kąt i nie umiem sobie znaleźć miejsca. Nawet książki nie jestem w stanie czytać.

W totalnym roztargnieniu ugotowałam więc coś na szybko i poszłam z A. na bardzo długi spacer. Gdybyście więc na weekend mieli jakieś inne plany, niż długie godziny spędzone w kuchni, polecam ten oto prosty i szybki przepis na bakłażana.

Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 4 średnie pomidory
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 6 plastrów oscypka
- oliwa z oliwek
- świeże listki bazylii
- sól i pieprz
- cukier brązowy



Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw z dwóch stron solą i pieprzem, posmaruj za pomocą pędzla oliwą z oliwek (dzięki temu tłuszcz rozłoży się równo i bakłażan nie będzie nim przesiąknięty). Bakłażana grilluj na patelni grillowej po ok. 10 minut z każdej strony, lub do momentu, aż lekko zbrązowieje i pojawią się na nim charakterystyczne ciemne paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę chili oczyść z nasion i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę, czosnek i papryczkę. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż warzywa się zeszklą. Następnie odsuń cebulę i czosnek na boki i zrób miejsce na środku patelni, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez ok. 2 minuty. Następnie wymieszaj warzywa z koncentratem. Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i czosnku. Dodaj bakłażana. Dopraw solą, pieprzem i cukrem brązowym (do smaku). Smaż na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóż plastry oscypka. Piecz do momentu, aż ser zacznie się topić. Wyjmij z piekarnika, posyp świeżą bazylią. Podawaj gorące!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz