STRONA GŁÓWNA

13 kwi 2014

Mazurek z frużeliną z wiśni i bezikami



Mazurek to prosty wypiek. Z tym większym wstydem wspominam moją największą kulinarną porażkę. Tak, to był mazurek. Zamiast drobnego cukru - sól. Niestety, sprawa wyszła na jaw przy konsumpcji. Uspokajam jednak, nie jest to ten, który widzicie na zdjęciach.



Przepis, który znajdziecie poniżej, jest bardzo prosty. Mazurek składa się z trzech warstw - maślany spód (mój sprawdzony przepis, z którego najczęściej korzystam, kiedy piekę mazurki), frużelina wiśniowa (do przygotowania w 15 minut) i beziki (suszenie zajmuje jakieś trzy godziny).

Składniki:

Spód
  • 320 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

Bezy
  • 2 białka jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Frużelina wiśniowa
  • 450 g mrożonych wiśni
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na wierzch
  • 50 g gorzkiej czekolady



Przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj bezy. Piekarnik rozgrzej do 90 stopni. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając masę (gotowa powinna być sztywna i błyszcząca). Dodaj mąkę ziemniaczaną i wmieszaj w masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki układaj na blaszce bezy (na jedną bezę 1 łyżka) - pamiętaj, aby zachować pomiędzy nimi odstępy (bezy urosną!). Włóż bezy do piekarnika. Susz przez ok. 3 godziny. Gotowe bezy będą miały chrupiącą skorupkę i ciągnące się wnętrze.





Zabierz się za przygotowanie maślanego spodu. Blachę o wymiarach ok. 22x30 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem pudrem. Masło pokrój w kostkę, dodaj do mąki z cukrem. Mieszaj mikserem do momentu, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Następnie dodaj żółtka i miksuj tak długo, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto (ciasto możesz również zagnieść dłońmi - pamiętaj, nie wyrabiaj go jednak zbyt długo, tylko do momentu, aż składniki się połączą i ciasto będzie miało jednolitą strukturę). Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z lodówki. Rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż na blachę. Wyrównaj dłońmi, jeśli jest to konieczne, przytnij brzegi, aby ciasto było dobrze wpasowane w blachę. Nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.



Wiśnie przełóż do rondla, dodaj cukier. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Kiedy wiśnie puszczą sok i cukier się rozpuści, odlej do kubka kilka łyżek soku i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie przelej rozrobioną mąkę do wiśni, wymieszaj całość i zagotuj. Zdejmij z ognia. Przestudzoną frużeliną wysmaruj spód mazurka. Następnie pokrusz bezy i ułóż na warstwie wiśni.

Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka i umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (uważaj, aby dno rondelka z czekoladą nie dotykało powierzchni wody). Mieszaj czekoladę do momentu, aż się rozpuści. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondel znad gotującej się wody i polej mazurek robiąc fantazyjne mazaje. Mazurek jest gotowy.

4 komentarze:

  1. Wygląda fantastycznie! Myślisz, że można go zrobić już teraz i do świąt zachowa swoją strukturę? Obawiam się o bezy, czy przypadkiem nie zmiękną za bardzo?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Poczekałabym z tym wypiekiem. Bezy mogą trochę zmięknąć - mam jeszcze mazurek z soboty (a jest poniedziałek wieczorem) i jest jeszcze ok. ale faktycznie bezy zaczynają mięknąć. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim razie zabiorę się za przygotowanie mazurka w piątek i powinno być w porządku mam nadzieję :)

    OdpowiedzUsuń