STRONA GŁÓWNA

6 paź 2013

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką



Po bardzo długiej przerwie zaczynam banalnie, bo od drożdżowego ze śliwkami i kruszonką. Niezbyt wyszukana to propozycja, tym bardziej, że w moim notesie czeka długa lista nieco bardziej wysublimowanych przepisów. Z premedytacją jednak podaję tę prostą recepturę. Głównie dlatego, że to jedno z moich pierwszych jesiennych skojarzeń.

Od ostatniego wpisu minęły wieki. Film urwał mi się gdzieś pod koniec sierpnia. Wrzesień umknął totalnie. Dzisiaj z wielką przyjemnością wracam do normalnego trybu. Chociaż "normalny" to nie do końca ten sam, co jeszcze kilka miesięcy temu. W międzyczasie zespół Menu na Weekend zyskał nowego członka - na świat przyszła Słodka M. A to zmienia wiele.

We wrześniu, nie mając innej opcji i tęskniąc za swoją kuchnią, zapisywałam w notesie dziesiątki pomysłów na jesienne menu. Kiedy jednak wróciłam do domu, pierwszą rzeczą, jaką przygotowałam, było to oto banalne i podstawowe ciasto drożdżowe. Ze śliwkami i kruszonką.

Składniki:

Ciasto
  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka i 3 żółtka
  • śliwki (najlepiej węgierki)

Kruszonka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 100 g masła

Przygotowania:



Drożdże wymieszaj z dwoma łyżeczkami cukru. Kiedy staną się płynne, dodaj mleko i 100 g mąki. Wymieszaj składniki dokładnie, tj. tak, by pozbyć się grudek mąki. Rozczyn przykryj czystą ściereczką i odstaw na bok. Jajka, żółtka i cukier ubijaj do momentu, aż uzyskasz gładką, puszystą masę. Do ubitych jajek dodaj rozczyn i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto dłonią przez ok. 10-15 minut.





Masło rozpuść w rondelku. Kiedy ostygnie, dodaj do ciasta i mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką, jednorodną strukturę. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia (dno wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp mąką). Śliwki wymyj i podziel na połówki, wydrąż pestki. Owoce układaj na cieście, skórką do dołu. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Masło na kruszonkę pokrój w kostkę. Składniki kruszonki miksuj do uzyskania struktury bułki tartej. Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką. Piecz je w temperaturze 190 stopni przez ok. 40 minut (ciasto powinno się zrumienić, a wbity szpikulec powinien pozostawać czysty). Gotowe.



2 komentarze:

  1. Ja tez lubie takie ciasta. Nie tylko jesienia :)

    Gratuluje coreczki :) Niech sie zdrowo chowa.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń