STRONA GŁÓWNA

10 paź 2013

Banoffee pie



Jeżeli liczycie kalorie, od razu możecie sobie odpuścić czytanie tego wpisu. Bo dzisiaj przepis na super słodkie i najbardziej kaloryczne ciasto, jakie znam. Banoffee pie, bo o nim mowa, jest pyszne i uzależniające. Choć przyznam, że nie da się go zjeść zbyt dużo za jednym razem.

Poza tym, że słodkie i pyszne, banoffee pie ma jeszcze jedną zaletę. W tej wersji, którą opisuję poniżej, jest to ciasto nie wymagające pieczenia. Oczywiście na spód można przygotować klasyczne kruche ciasto. Polecam jednak sposób z ciastkami maślanymi, ponieważ jest szybki i prosty. Jeśli chodzi o sam przepis, pochodzi z "Annie Bell's Baking Bible" (z drobnymi zmianami).

Składniki:

Ciasto
  • 300 g ciastek maślanych
  • 120 g masła

Masa krówkowa
  • 400 g gotowej masy krówkowej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru brązowego

Na wierzch
  • 1-2 banany (tak, aby wystarczyły na pokrycie ciasta)
  • sok z cytryny (do skropienia bananów)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki mocnej kawy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • gorzka czekolada (do posypania)

Przygotowania:



Ciastka przełóż do foliowego worka i rozgnieć je (tak, by w strukturze przypominały bułkę tartą) - możesz do tego wykorzystać np. wałek do ciasta. Masło rozpuść w rondelku, poczekaj aż trochę przestygnie. Następnie dodaj pokruszone ciastka i wymieszaj dokładnie. Masę ciasteczkową przełóż do formy na tartę (o średnicy 23 cm i 3 cm wysokości) i uformuj ciasto dociskając masę do dna i boków formy. Następnie przygotuj nadzienie toffi. Masło i cukier przełóż do rondelka i rozpuść je gotując na średnim ogniu. Następnie dodaj masę krówkową i zagotuj. Mieszaj masę, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przelej masę na bazę z maślanych ciastek i włóż formę na godzinę do lodówki.





Banany pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny i ułóż na masie krówkowej, zaczynając od zewnętrznych krawędzi. Następnie rozpuść żelatynę w gorącej kawie. Dodaj cukier puder do śmietanki i ubij ją na sztywno. Dodawaj stopniowo kawę z żelatyną do bitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotową kawową bitą śmietanę przełóż na banany (zostawiając odkryte banany na szerokości ok. 2 cm od brzegów). Czekoladę posiekaj i posyp nią wierzch ciasta. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, aby się zestaliło. I to by było na tyle - takie proste!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz