STRONA GŁÓWNA

3 mar 2013



Słodkie bułki na niedzielne śniadanie

... o tak, w weekend jest inaczej. Jest czas na pieczenie bułek, wybrzydzanie i wymyślanie niebanalnych scenariuszy śniadaniowych. Jest czas na robienie zdjęć (wprawdzie z Małym I. krążącym niebezpiecznie blisko planu i bezczelnie wyjadającym przedmiot właśnie fotografowany, ale zawsze...).



Dzisiaj upiekłam słodkie bułki. Z szafki wygrzebałam pyszne konfitury z czarnej porzeczki autorstwa mojej babci. Do tego podałam twaróg wymieszany z odrobiną śmietanki kremówki. Inspiracja - znowu Annie Bell.

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 2 jajka (lekko roztrzepane)
  • ok. 80-90 g śmietanki kremówki




Przygotowania:

Sypkie składniki (tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól) przesyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj posiekane masło i miksuj całość do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie wlej rozbełtane jajka - wymieszaj całość ręką. Następnie dodaj śmietankę i wyrabiaj ciasto dość energicznie do momentu, aż składniki się połączą.





Czystą powierzchnię oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 cm. Wycinaj szklanką krążki. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok. 20 minut, aby ciasto odpoczęło. Piekarnik rozgrzej do temperatury ok. 200 stopni. Bułki piecz przez niecałe 20 minut (do momentu, aż będą złociste).



Bułeczki świetnie smakują z białym serem, konfiturami, a nawet samym masłem. Najlepsze są oczywiście na ciepło.

3 komentarze:

  1. Pyysznie. :) Chociaż teraz to już na poniedziałkowe śniadanko bardziej, niż niedzielne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja... tylko trzeba trochę samozaparcia, żeby w poniedziałek rano wypiekać bułki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygadaja te buleczki. Z twarogiem i konfitura z czarnej porzeczki na pewno smakuja wysmienicie...mniam :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń