STRONA GŁÓWNA

20 mar 2013



Turbot na puree z pietruszki z dodatkiem sałaty z cytrusami

Jeśli nie macie zbyt wielkiej wprawy w filetowaniu ryb, to w przypadku turbota szczególnie polecam zaopatrzyć się w gotowy filet, bez skóry. Ja podeszłam do sprawy dość ambitnie, kupując piękną sztukę w całości. Kosztowało mnie to trochę walki i włosów na głowie. Plus nie obyło się oczywiście bez męczenia tutoriali. I mimo, że efekt był całkiem zadowalający, następnym razem raczej nie poddam się urokowi wielkiej flądry (czytaj: kupię gotowy filet).



Składniki:

Turbot i puree pietruszkowe
  • 2 filety z turbota (bez skóry)
  • ok. 150 ml wywaru z warzyw (lub bulionu rybnego)
  • 3 średnie pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny (do smaku)

Sałatka z cytrusów
  • roszponka
  • pomarańcze
  • grejpfrut
  • garść (lub dwie) orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • świeże listki mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • papryczka chilli drobno posiekana (do smaku)
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Pomarańcze i grejpfruta obierz i pokrój w plastry, a następnie w ćwiartki. Roszponkę wypłucz i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Orzechy posiekaj dość drobno. Przygotuj dressing - wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sok z pomarańczy i miód. Dodaj papryczkę chilli, a następnie dopraw dressing pieprzem i solą.



Pietruszkę obierz i gotuj w lekko osolonej wodzie (lub w wywarze warzywnym) do momentu, aż będzie miękka. Następnie zmiksuj pietruszkę blenderem (z odrobiną wywaru, w którym się gotowała). Dodaj łyżkę masła, sok z cytryny (do smaku), a następnie dopraw solą i pieprzem (jeśli jest to koniecznie).

Rybę smaż na oliwie z oliwek przez ok. 1 minutę z każdej strony (podczas smażenia dopraw solą i pieprzem). Następnie wlej wywar warzywny (lub bulion rybny) i podduszaj rybę przez ok. 3-4 minuty polewając ją wywarem.



Na talerzach ułóż roszponkę z owocami, polej dressingiem, posyp orzechami i listkami mięty. Rybę podawaj ułożoną na puree z pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz