STRONA GŁÓWNA

12 sty 2013



Moje zimowe ciasto z owocami

Kiedy zimą zatęsknię za latem, piekę ciasto z mrożonymi owocami. Uwielbiam zapach malin w domu, kiedy za oknem pada śnieg.



Składniki

Ciasto
  • 175 g masła
  • 175 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • mrożone maliny i jagody

Kruszonka
  • 35 g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g cukru pudru

Przygotowania:

Utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Następnie wmieszaj proszek do pieczenia. Jajka rozbełtaj a następnie dodawaj stopniowo do maślanej masy. Na koniec dodaj przesianą mąkę i wymieszaj całość do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło posiekaj z mąką wymieszaną z cukrem pudrem - ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję bułki tartej.



Formę do pieczenia wyłóż papierem a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż mrożone owoce, a następnie posyp je kruszonką. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut (powinno być na wierzchu lekko zrumienione, a szpikulec po wbiciu w nie suchy).



Lubię taką zimę...

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciacho! U mnie również zapasy z zamrażalnika już zostały ruszone :-) Po piernikach, keksach i makowcach przychodzi chęć na coś owocowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marta, dzięki za komentarz :) Ciacho znika w zastraszającym tempie :)

    OdpowiedzUsuń