STRONA GŁÓWNA

4 sty 2013



Zimowe ciasto z cukinii z orzechami włoskimi

Poniżej prosty przepis na ciasto z cukinii. Muszę powiedzieć, że jestem prawdziwą fanką ciast warzywnych - koniecznie z dodatkiem cynamonu i różnego rodzaju orzechów.



Składniki

  • 180 g orzechów włoskich
  • 500 g cukinii
  • 150 ml oleju
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 310 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowania:

Cukinię obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż do dużej miski. Orzechy włoskie posiekaj dość grubo. Dodaj większość do cukinii (pozostaw trochę do posypania ciasta z wierzchu). Następnie dodaj olej, cukier i rozbełtane jajka. Wymieszaj całość, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon - ponownie wymieszaj ciasto.



Masę przełóż do podłużnej formy, na wierzchu rozsyp pozostałe orzechy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut (szpikulec po wbiciu w ciasto powinien być suchy). Gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz