STRONA GŁÓWNA

1 sie 2012



Moje włoskie śniadanie

Wspaniałe owoce i warzywa (czasem prosto z ogrodu) smakują jak samo słońce. Mały I., którego śmiało można nazwać prawdziwym koneserem pomidorów, rozpływał się w zachwytach. Aromatyczne sery, genialna oliwa, lokalne wędliny, świetne mięso. Szczerze mówiąc, nie trzeba się szczególnie starać, by jedzenie było smaczne. Składniki są tak dobre same w sobie, że nawet najprostsze techniki kulinarne dają świetne efekty. Czasem wystarczy tylko garść oliwek, kawałek sera i kieliszek lokalnego wina. I już jest pysznie.





Śniadania

Wstaję pierwsza, wychodzę do ogrodu i głęboko nabieram powietrza. Przede mną najpiękniejszy widok - jak okiem sięgnąć pagórki oblepione winnicami i sadami. Jest jeszcze wcześnie, więc powietrze jest przyjemnie chłodne. Nad winnicami unosi się mgła... Teraz mocna kawa i zaczynamy dzień.

Śniadanie jest proste. Lokalne wędliny i sery, świeże jajka, pomidory. Zdarzyła się też mozzarella di bufala (czyli ta prawdziwa, z mleka bawolic). Wprawdzie nie pochodzi z Toskanii, ale można ją dostać chyba w całych Włoszech. Korzystamy więc z okazji.



Sałatka caprese

  • mozzarella di bufala
  • pomidory
  • sałata
  • świeże listki bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Sałatę wypłucz, wysusz i ułóż na talerzu. Mozzarellę porwij na kawałki, pomidory pokrój w ćwiartki - ułóż na sałacie Całość skrop oliwą z oliwek, oprósz pieprzem i solą, dodaj listki bazylii.



Jajko sadzone z prosciutto toscana

  • jajko
  • grzanki
  • pomidory
  • kilka listków bazylii
  • 2 plastry prosciutto toscana
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowania:

Grzanki usmaż na oliwie na złoty kolor. Przygotuj jajko sadzone. Na talerzu ułóż grzanki, jajko, szynkę i pomidory. Całość oprósz pieprzem i solą. Pomidorki możesz skropić oliwą z oliwek.



Kanapki z pomidorkami i lokalną wędliną

  • chleb
  • masło
  • różne rodzaje lokalnej wędliny (np. prosciutto toscana)
  • pomidory
  • świeże listki bazylii
  • rukola
  • oliwki
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Kromki chleba posmaruj masłem. Ułóż na nich rukolę, wędlinę i plastry pomidorów. Posyp listkami bazyli. Oprósz solą i pieprzem. Kanapki podawaj z oliwkami.





Przekąski w ciągu dnia

Czas ruszyć w drogę. Dokąd dzisiaj? Florencja? Siena? A może jedno z tych mniejszych, niezwykle urokliwych miasteczek? Najczęściej- przed siebie. Mały I. zasypia. Słuchamy muzyki. Nie ma to jak Stańko plus toskańskie krajobrazy. Rozpływam się (bynajmniej nie z gorąca). Te widoki zostają w głowie na zawsze. Sentymentalnie? Być może. Ale tak po prostu jest.









Godzina spędzona na szukaniu idealnego miejsca parkingowego i ruszamy w miasto. Słońce grzeje coraz mocniej. Najprzyjemniej więc poruszać się wąskimi, zacienionymi uliczkami.











Aperol Spritz w małej klimatycznej knajpce, chwila oddechu. Zbliża się pora obiadu. Jest jednak tak ciepło, że z trudem myślę o prawdziwym posiłku. Dobrym rozwiązaniem jest panini albo lekka sałatka. Typowo włoskie przekąski, choć niekoniecznie lokalne (uliczne jedzenie jest w zasadzie podobne we wszystkich włoskich regionach).







cdn.

2 komentarze: