STRONA GŁÓWNA

30 wrz 2011



Przekąska z ciasta francuskiego ze świeżym oregano

Jednym z pomysłów na tę przystawkę jest "wprasowanie" świeżych listków oregano w płaty ciasta francuskiego. Wygląda to tak ślicznie, że ze smutkiem wkładałam przekąskę do piekarnika (po upieczeniu danie też jest ładne, ale jednak na etapie "wyklejanki" wygląda najbardziej uroczo).



Składniki:

  • 6 kawałków ciasta francuskiego (ok. 15x5cm)
  • ok. 12 pomidorków koktajlowych
  • garść (lub dwie :)) świeżych listków oregano
  • łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pieprz

Przygotowania:

Płaty ciasta francuskiego ułóż na papierze do pieczenia i lekko rozwałkuj. Na każdym kawałku układaj listki oregano, a następnie "wprasuj" je w ciasto za pomocą wałka.



Pomidorki wypłucz, pokrój na ćwiartki. Układaj je na cieście francuskim. Każdy kawałek delikatnie oprósz solą gruboziarnistą. Przystawkę przełóż wraz z papierem do pieczenia na blachę.



Blachę z przygotowanymi kawałkami przekąski włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut (lub do momentu, kiedy ciasto będzie pięknie przyrumienione). Podawaj na ciepło, lekko skropione oliwą z oliwek, oprószone świeżo zmielonym pieprzem.

7 komentarzy:

  1. Ale ślicznie wyglądają te listki bazylii na tym cieście (: musi być pychotka (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna przekąska aż bym ją teraz chętnie schrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna przekąska! tak ładnie ta czerwień gra z zielenią;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób z tym oregano. Przekąska idealna.

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam to dzisiaj i...
    to prawdziwa ekstaza dla podniebienia, a poza tym wygląda zjawiskowo!!!
    dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, wielką frajdą w prowadzeniu bloga jest to, że Ktoś to rzeczywiście gotuje :) cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne:) gratuluję pomysłu... Smak rewelacyjny na pewno będę robiła to bardzo często:) Nawet moje dziecko było zachwycone:)

    OdpowiedzUsuń