STRONA GŁÓWNA

14 wrz 2011



Stir fry z polędwicą wołową i zielonym groszkiem

Zanim powrócę do wakacyjnych wspomnień, jeszcze jeden przepis z ostatniej niedzieli. Pogoda była niesamowita. W związku z tym cały dzień spędziliśmy na spacerze. A jedzenie tym razem było niejako "przy okazji".



Składniki:

  • 400g polędwicy wołowej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • garść suszonych grzybów mun
  • 1/3 odsączonych pędów bambusa
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 400g makaronu somen
  • 2-3 łyżki sosu śliwkowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • olej roślinny

Przygotowania:

Przygotuj składniki do smażenia. Polędwicę pokrój na cienkie paski, dodaj dwie łyżki sosu sojowego, sos śliwkowy i 1 łyżkę oleju roślinnego - wymieszaj całość. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, marchew pokrój w cienkie paski. Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz grzyby z wody i pokrój w paski.

Odmierz pozostałe składniki sosu (sos sojowy i ocet ryżowy).



Makaron przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Na woku/patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oleju roślinnego. W pierwszej kolejności smaż przygotowaną wcześniej marchew, po niecałej minucie dodaj cebulę i grzyby, a chwilę później imbir i czosnek. Wymieszaj składniki. Po chwili zgarnij je na ścianki woka (lub na bok patelni) i dodaj na patelnię polędwicę (wraz z sosem). Smaż z każdej strony przez ok. minutę.



Dodaj pędy bambusa i zielony groszek, a następnie sos sojowy i ocet ryżowy. Wymieszaj składniki i smaż przez ok. 30-40 sekund. Na końcu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj całość i po kilkunastu sekundach ściągnij wok/patelnię z ognia.



Może nie jest to typowy niedzielny obiad, ale w przypadku niedoborów weekendowego czasu z pewnością się sprawdzi.

1 komentarz: