STRONA GŁÓWNA

21 lut 2011



Tajska zupa z krewetkami

Słodko-pikantna, pyszna i pożywna. Dzisiaj przygotowałam wersję z dodatkiem pasty curry.



Składniki:

  • 1/2 litra wywaru z warzyw
  • 250 g krewetek, najlepiej królewskich
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 4 listki cytrynowe
  • kawałek (ok 2 cm) imbiru
  • 1/2 litra mleczka kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 papryczka chilli
  • 50 g kiełków soi
  • 2 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 150 g cienkiego makaronu ryżowego

Przygotowania:

Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pastę curry przygotuj wcześniej również według wskazówek na opakowaniu (wymieszaj z oliwą i podsmaż chwilę na patelni).

Do gotującego się wywaru z warzyw dodaj pokrojoną w ukośne paski trawę cytrynową, liście cytrynowe, groszek cukrowy oraz imbir (podziel go na plasterki). Gotuj ok. 10 minut, dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier, drobno posiekane chilli oraz krewetki i pastę curry. Wymieszaj dokładnie zupę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty.

Zupę podawaj z makaronem ryżowym, kiełkami soi i świeżą kolendrą.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę

    OdpowiedzUsuń