STRONA GŁÓWNA

3 lut 2011



Biszkopt z gruszkami

Tak prosty, że aż wstyd ;) Ale na Adrianie nieustannie robi wrażenie. Lekki, puszysty, z rozpływającymi się w ustach gruszkami... Po prostu pyszny!



Składniki:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 dorodne gruszki
  • bułka tarta do obsypania formy na ciasto
  • masło do wysmarowania formy na ciasto

Przygotowania:

Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Gruszki umyj, wyjmij nasiona. Owoce pokrój w cienkie plasterki-półksiężyce.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając masę mikserem. Dodaj cukier waniliowy. Następnie wrzucaj do piany kolejno żółtka jajek, jednocześnie miksując całość. Mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito) wymieszaj dokładnie i wsyp delikatnie do ubitej masy. Mieszaj ręką, aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek.

Masę przelej do formy do pieczenia. Układaj owoce, wtykając je w ciasto cienką krawędzią. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 min. Po ostygnięciu ciasto posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz