STRONA GŁÓWNA

8 lip 2019

Chlebek ze świeżymi ziołami




Tak sobie wczoraj pomyślałam, że nazwa bloga jest wciąż aktualna. Weekend to czas, kiedy mogę sobie pozwolić na małe szaleństwo w kuchni - tak było osiem lat temu, kiedy powstawało "Menu na weekend", tak jest i dziś. Oczywiście od poniedziałku do piątku też gotuję, tylko trochę inaczej... W kwestii, że zdrowo, sezonowo i dobrej jakości, nic się nie zmienia. Zasadnicza różnica polega na tym, że musi być szybko i efektywnie. Mam kilka takich obiadowych hitów, które jestem w stanie przygotować w 20 minut - nieocenione, kiedy po pracy i wszystkich naszych popołudniowych treningach wchodzę do kuchni i muszę jakoś ogarnąć obiad na następny dzień.

Tymczasem kolejny weekend za nami, tak przyznaję, częściowo spędzony w kuchni. Jak zwykle przygotowałam tygodniowy zapas hummusu. Robiliśmy krewetki i halibuta. Ponieważ I. po dwóch tygodniach wrócił z obozu, obowiązkowo było też sphaghetti, rosół i babeczki z malinami. M. na powitanie brata przygotowała ciastka maślane. Na niedzielne śniadanie zażyczyła sobie standardowo pancakes, my natomiast jedliśmy shakshukę. Upiekłam dzieciom pitę. I zrobiłam jeszcze ten pyszny chlebek z dodatkiem świeżych ziół, który widzicie na zdjęciu. Jest cudowny, z chrupiącą skórką, pachnący ziołami i dymką. Pomyślałam, że muszę zapisać ten przepis, aby nie popadł w zapomnienie.

Składniki:

Ciasto
- 500 g mąki na pizzę
- 320 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli

Ziołowy farsz
- 15 g świeżego oregano (same listki)
- 5 g świeżego tymianku (same listki)
- 10 g natki (same listki)
- 2 dymki
- 50 ml oliwy z oliwek
- pieprz i sól

W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj cukier i mieszaj do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj dokładnie. Do drożdży wlej 150 ml ciepłej wody, wymieszaj całość dokładnie. Miskę przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

W międzyczasie przygotuj ziołowy farsz - zioła i dymkę posiekaj drobno, dodaj do miski razem z oliwą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj całość.



Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj gotowy rozczyn z drożdży, wlej pozostałą wodę i oliwę, wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Ciasto przełóż na oprószoną mąką płaską powierzchnię i zagniataj przez ok. 10 minut (wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny aby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto przełóż ponownie na lekko oprószony mąką blat, zagniataj krótko, a następnie podziel na 6 porcji (każdą uformuj w kulę). Kule ciasta odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Każdą kulę rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Każdy placek posmaruj mieszanką ziół. Następnie zawijaj ciasto w następujący sposób - wyobraź sobie, że ciasto jest podzielone w poprzek na trzy części; górną część zawiń do środka i podobnie dolną część też zawiń do środka; w ten sposób trzy części nałożą się na siebie i powstanie cienki prostokąt. Następnie zawijaj ciasto w podobny sposób (na trzy), składając części ciasta z lewej i prawej strony do środka (uzyskasz mały kwadrat). Każdą porcję ciasta wysmaruj oliwą z oliwek i rozpłaszcz dłońmi na kwadrat o bokach ok. 15 cm. Każdą z porcji ciasta piecz w piekarniku przez ok. 15 minut (lub do momentu, aż się zrumieni). Najbardziej lubię chlebek, kiedy jest jeszcze ciepły, ale całkiem nieźle się przechowuje i następnego dnia wciąż jest chrupiący na zewnątrz i lekko wilgotny w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz