STRONA GŁÓWNA
9 kwi 2017
Lody pistacjowe na wodzie z kwiatów pomarańczy
Posiadanie maszyny do robienia lodów jest źródłem mojej nieustającej radości. Wystarczy, że zmiksuję garść owoców, dodam trochę cukru i soku z cytryny i na tym w zasadzie robota się kończy. Resztę pracy wykonuje już urządzenie. Takie lody smakują jak prawdziwe owoce, są pyszne i naturalne. Dzieci kochają te truskawkowe i malinowe. A to dopiero początek zabawy. Ograniczeniem jest jedynie wydolność wyobraźni... I tak na przykład, moi sąsiedzi są największymi fanami piernikowych (z dodatkiem domowych pierników oczywiście), mąż wielbi mango a ja sezamowe i ... no właśnie - te, na które przepis znajdziecie poniżej. Mowa o wyjątkowych lodach pistacjowych o perskim pochodzeniu. Przygotowane na bazie wody z kwiatu pomarańczy, z dodatkiem miodu, są cudownie słodkie i pachną jak baśń z 1001 nocy. Przepis pochodzi z książki "Persiana. Recipes from the Middle East & beyond" autorstwa Sabrina Ghayour.
Składniki:
Lody:
- 200 g łuskanych pistacji
- 150 g drobnego cukru
- 600 ml mleka
- 600 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki miodu
- 200 ml wody z kwiatu pomarańczy
- 400 ml mleka skondensowanego
- skórka starta z 2 pomarańczy
Do podania:
- posiekane łuskane pistacje
- suszone płatki jadalnej róży (opcjonalnie)
Przygotowania:
Miksuj pistacje z cukrem w robocie kuchennym, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Mleko wlej do rondla, dodaj śmietankę kremówkę, miód, wodę z kwiatów pomarańczy oraz pistacje z cukrem. Podgrzewaj powoli aż masa lekko się zagotuje. Gotuj dalej na małym ogniu przez ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu. Masa powinna zmniejszyć swoją objętość o ok. 1/4. Następnie odstaw masę do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy dodaj mleko skondensowane i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzoną masę przełóż do maszyny do robienia lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Ewentualnie masę możesz przelać od razu do plastikowych pojemników (ze szczelnym zamknięciem) i przełożyć do zamrażalnika (lody trzeba wtedy raz na ok. pół godziny mieszać, aż do zamrożenia).
Lody podawaj z pokruszonymi migdałami i suszonymi płatkami jadalnej róży.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz