STRONA GŁÓWNA

15 lip 2014

Ravioli z ricottą, palonym masłem i szałwią



A. powiedział, że cały smak tego dania kryje się w palonym maśle. Zgoda, masło jest świetne, podkręca danie i sprawia, że na twarzy jedzącego pojawia się błogi uśmiech. Uwielbiam je, jestem wręcz od niego uzależniona. W tym przypadku, to jednak coś więcej. Mamy tu do czynienia z kilkoma mocnymi akcentami. Jest więc masło, jest też aromatyczna szałwia oraz orzeźwiająca cytrynowo-bazyliowa ricotta. Smaki wyraźne. Ale też smaki idealnie ze sobą współgrające. Mój ideał.

Składniki (4 porcje):

Ciasto
  • 200 g mąki
  • 2 jajka i 1 żółtko plus 1 białko do posmarowania ciasta przed sklejeniem ravioli
  • 1 łyżeczka soli



Farsz
  • 250 g sera ricotta
  • 40 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • sól i pieprz

Do podania
  • 50 g masła
  • garść świeżych listków szałwii

Przygotowania:

Mąkę przesyp na gładką powierzchnię, zrób w niej zagłębienie i wlej lekko rozbełtane jajka i żółtko. Dodaj sól. Mieszaj ciasto palcami, wykonując na początku okrężne ruchy (aż jajka połączą się z mąką). Następnie zagniataj ciasto przez ok. 10 minut, lub do momentu, aż będzie gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie / lepiące, dodaj trochę mąki. Jeśli zbyt twarde, dodaj wody. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę, aby odpoczęło.



W międzyczasie przygotuj farsz do pierożków - wymieszaj w misce wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem (pamiętaj, że parmezan jest słony - ostrożnie więc z solą!).

Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek na lekko oprószonej mąką powierzchni. Jeżeli używasz maszyny do makaronu, przekręć ciasto jakieś 3-4 razy na dwóch najgrubszych ustawieniach, za każdym razem zwijając je wzdłuż na pół. Następnie przekręcaj ciasto na coraz mniejszych ustawieniach, aż do uzyskania odpowiedniej grubości. Ułóż pasy/placki ciasta na lekko oprószonej mąką powierzchni, posmaruj z wierzchu białkiem jajka, ułóż farsz (po ok. 2 łyżeczki) w równych odstępach (ok. 3 cm) i przykryj drugą porcją ciasta, dociskając ciasto wokół farszu w ten sposób, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wycinaj za pomocą radełka lub noża kwadratowe pierożki. Zagotuj lekko osoloną wodę i gotuj partiami ravioli - za każdym razem przez ok. 4-5 minut (tak, by były al dente). W międzyczasie na patelni rozpuść masło, dodaj szałwię i podsmaż, by była lekko chrupiąca. Pierożki wyłóż na talerze i polej palonym masłem z szałwią.



3 komentarze:

  1. Pycha! Mam nadzieję, że uda mi się je zrobić w te wakacje :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam szczerze, to jedno z moich ulubionych jedzeń :)

      Usuń
  2. ojoooj, ale rewelacyjna propozycja!

    OdpowiedzUsuń