To jest zdecydowanie najlepsza zupa cebulowa, jaką kiedykolwiek udało mi się ugotować. Niech Was nie zraża 8-godzinny czas przygotowania bulionu wołowego. Cierpliwość popłaca! Smak jest głęboki, kolor intensywny.
Składniki:
Zupa cebulowa
- 800 g cebuli
- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 2 łyżki brandy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 l bulionu wołowego (składniki i przepis poniżej)
- sól i pieprz
Bulion wołowy
- 800 g wołowiny z kością
- 2 cebule (nieobrane)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Kawałek korzenia selera
- 1/2 główki czosnku
- olej słonecznikowy (do skropienia mięsa i warzyw przed pieczeniem)
- 3 liście laurowe
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
Do podania
- bagietka
- parmezan
Przygotowania:
Przygotuj bulion wołowy - uwaga: zajmie Ci to 8 godzin, więc najwygodniej przygotować go dzień wcześniej (bulion można też mrozić). Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem słonecznikowym. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 40-50 minut (aż mięso mocno się zrumieni). W międzyczasie (ok. 2 -3 razy) polewaj mięso wytopionym tłuszczem.
Cebule pokrój na ćwiartki. Marchewki, pietruszkę i korzeń selera obierz i pokrój na spore kawałki.
Po 40-50 minutach pieczenia mięsa, dodaj do naczynia żaroodpornego warzywa (cebule, marchewki, pietruszkę, seler i czosnek), polej tłuszczem wytopionym w czasie pieczenia mięsa i piecz (warzywa i mięso) przez kolejne 40 minut.
Następnie warzywa i mięso przełóż do dużego garnka, zalej wodą (tak by poziom wody był ok. 4 cm powyżej poziomu warzyw/mięsa). Zagotuj wywar, a następnie zmniejsz ogień i dodaj tymianek, liście laurowe i natkę. Bulion gotuj przez 8 godzin (tak, 8!, to nie pomyłka) na małym ogniu bez przykrycia. W miarę potrzeby dolewaj wody (tak, aby warzywa i mięso cały czas były przykryte wodą). Gotowy bulion przecedź przez sitko to czystego garnka.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przełóż ją do garnka o grubym dnie wraz z masłem, tymiankiem i oliwą, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj brandy i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Dodaj musztardę i bulion wołowy, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez ok. 10 minut. Zupę przelej do specjalnych żaroodpornych naczyń, na wierzchu każdej porcji ułóż kawałki bagietki i posyp wierzch startym parmezanem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni tak długo, aż ser się rozpuści i zrumieni. Możesz też podać zupę bez zapiekania, z grzankami serowymi. Gotowe. I pyszne.
Zawsze chciałam takiej spróbować ! Te grzanki kuszą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą zupę, a Twoje zdjęcia są śliczne :)
OdpowiedzUsuńPrzecudowne zdjęcia!:) zupa cebulowa jest idealna na tę porę roku.
OdpowiedzUsuń