Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
Poniżej obiecany przepis na kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich z truskawkami i rabarbarem.
Składniki:
- 260 g mąki
- 120 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 300 g rabarbaru
- 300 g truskawek
Przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj mielone orzechy włoskie i cukier (100 g), a następnie pokrojone na kawałki masło (ważne, aby było schłodzone!). Zmiksuj składniki w robocie kuchennym, tak by powstało grudkowate ciasto. Przygotuj formę do pieczenia - wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą przełóż do formy i dociskaj dłońmi do dna, tak by ciasto równo pokryło dno formy.
Rabarbar i truskawki wypłucz i osusz. Następnie obierz truskawki z szypułek i pokrój na grube kawałki. Odetnij końcówki łodyg rabarbaru, a następnie pokrój rabarbar na kawałki o długości ok. 2 cm. Owoce ułóż na warstwie kruchego ciasta i posyp cukrem (100 g). Następnie przykryj owoce drugą porcją ciasta - posypuj owoce kruszonką rozcierając ją w dłoniach.
Ciasto piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - ciasto powinno być złociste, a soki z owoców powinny przebijać się bulgocząc na powierzchnię. Poczekaj aż ciasto ostygnie. Oddziel ciasto nożem od brzegów. Ten deser idealnie smakuje z bitą śmietaną, która równoważy kwaśny smak rabarbaru.
Zrobiłam, spróbowałam i mogłam umrzeć.
OdpowiedzUsuńJednak z braku truskawek zastąpiłam jabłkiem i również wyszło cudowne.
Pozdrawiam:)