STRONA GŁÓWNA

22 sie 2012

Focaccia z cukinią



Dzisiaj prosty i klasyczny przepis - focaccia. Z pewnością nie będzie wywrotowo (oryginalny przepis na ciasto jest wystarczająco dobry). Jeśli zaś chodzi o dodatki, możecie się dać ponieść fantazji. Ja wykorzystałam to, co akurat znalazłam w lodówce, tj. cukinię, pomidorki, oliwki i mozzarellę.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 280 ml wody
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży w proszku
  • 1/2 małej cukinii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • świeży rozmaryn
  • sól gruboziarnista
  • kula mozzarelli
  • oliwa z oliwek (do skropienia)

Przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, oliwę i wodę. Wymieszaj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (wyrabiaj ciasto ręką przez ok. 10 minut).



Utwórz z ciasta kulę, lekko oprósz mąką. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20x30 cm) - uwaga: ciasto nie musi idealnie przylegać do boków - urośnie!



Ciasto pozostaw w formie na ok. 45 minut. Następnie palcem wyciśnij w cieście zagłębienia (w odległości ok. 3 centymetrów). W zagłębienia włóż kawałki świeżego rozmarynu (długości ok. 2-3 cm). Posyp ciasto solą gruboziarnistą.



Cukinię pokrój w plastry, a plastry w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół. Mozzarellę porwij na małe kawałki. Cukinię, pomidorki, mozzarellę i oliwki rozrzuć na cieście. Ciasto skrop oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez 30 mintu (ciasto powinno być pięknie zrumienione). Gotowe - można jeść!



3 komentarze:

  1. Focaccia cudo! Również często i chętnie pratykuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki:) uwielbiam rozmarynowy zapach w domu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię focaccię, nawet bardzo :) Z cukinią jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń