Dzisiaj prosty i klasyczny przepis - focaccia. Z pewnością nie będzie wywrotowo (oryginalny przepis na ciasto jest wystarczająco dobry). Jeśli zaś chodzi o dodatki, możecie się dać ponieść fantazji. Ja wykorzystałam to, co akurat znalazłam w lodówce, tj. cukinię, pomidorki, oliwki i mozzarellę.
Składniki
- 500 g mąki
- 70 ml oliwy z oliwek
- 280 ml wody
- 1-2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży w proszku
- 1/2 małej cukinii
- garść pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- świeży rozmaryn
- sól gruboziarnista
- kula mozzarelli
- oliwa z oliwek (do skropienia)
Przygotowania:
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, oliwę i wodę. Wymieszaj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (wyrabiaj ciasto ręką przez ok. 10 minut).
Utwórz z ciasta kulę, lekko oprósz mąką. Następnie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20x30 cm) - uwaga: ciasto nie musi idealnie przylegać do boków - urośnie!
Ciasto pozostaw w formie na ok. 45 minut. Następnie palcem wyciśnij w cieście zagłębienia (w odległości ok. 3 centymetrów). W zagłębienia włóż kawałki świeżego rozmarynu (długości ok. 2-3 cm). Posyp ciasto solą gruboziarnistą.
Cukinię pokrój w plastry, a plastry w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe pokrój na pół. Mozzarellę porwij na małe kawałki. Cukinię, pomidorki, mozzarellę i oliwki rozrzuć na cieście. Ciasto skrop oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez 30 mintu (ciasto powinno być pięknie zrumienione). Gotowe - można jeść!
Focaccia cudo! Również często i chętnie pratykuję :)
OdpowiedzUsuńdzięki:) uwielbiam rozmarynowy zapach w domu...
OdpowiedzUsuńLubię focaccię, nawet bardzo :) Z cukinią jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń