STRONA GŁÓWNA

4 lis 2013

Frittata ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi



Dzisiaj podaję przepis na konkret-śniadanie, czyli pieczoną frittatę (jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało) - z dodatkiem szpinaku i pomidorków. Ja użyłam świeżego szpinaku, ale z powodzeniem można wykorzystać mrożony.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść (lub dwie) szpinaku
  • ok. 6 pomidorków koktajlowych
  • masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Jajka rozbij do miski i rozbełtaj. Następnie dodaj starty parmezan, skórkę i sok z cytryny. Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem - wymieszaj składniki.



Wypłucz szpinak i pomidorki, a następnie je osusz. Szpinak dodaj do jajek i wymieszaj całość. Przelej masę jajeczną do naczynia żaroodpornego. Pomidorki pokrój na ćwiartki, rozrzuć na wierzchu frittaty. Naczynie włóż do piekarnika. Frittatę piecz przez ok. 25 minut.



Pod koniec pieczenia (tj. ok. 5 minut przed końcem), kiedy jajka będą już prawie całkowicie ścięte, posyp frittatę pozostałym parmezanem. Piecz do momentu, aż ser się stopi i lekko przyrumieni. Gotowe.





1 komentarz: