STRONA GŁÓWNA

19 lis 2013

Pierogi z piersią z kaczki z palonym masłem i sosem z żurawiny



Od kiedy mam w domu dwójkę małych dzieci, odkryłam nowy styl gotowania. Jest to gotowanie na raty. Doskonale sprawdza się w przypadku czasochłonnych i skomplikowanych dań. Pierogi z piersi z kaczki, o których mowa poniżej, może nie są szczególnie trudne, ale wymagają poświęcenia czasu. Bo przecież trzeba ugotować bulion, przygotować farsz, ulepić pierogi i przygotować sos żurawinowy... Wszystkim zapracowanym polecam więc mój sposób na raty. Bulion z kaczki można sobie na przykład ugotować dzień wcześniej, albo i sam farsz może poleżeć noc w lodówce i nic mu się nie stanie. Sposób na raty to również doskonała metoda na to, by ograniczyć stres tuż przed pojawieniem się gości (lepiej nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę). Stosuję ją od dawna z powodzeniem i z pełnym przekonaniem polecam.

A tak na marginesie, ten wpis też pisałam na raty... Jakoś trzeba sobie radzić.

Składniki:

Ciasto na pierogi
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli



Farsz
  • ok. 400 g mięsa z piersi z kaczki ugotowanego w bulionie
  • 2 marchewki i 1 pietruszka z bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Do podania
  • masło
  • sos ze świeżej żurawiny (do przygotowania: żurawina, cukier, goździki, anyż, cynamon, pieprz)

Przygotowania:

Przygotuj farsz na pierogi. Zdejmij skórę z ugotowanych piersi z kaczki i podziel mięso widelcem na spore kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij cebulę na maśle na patelni. Następnie dodaj mięso z kaczki i pokrojony w plasterki czosnek. Smaż ok. 1-2 minuty. Zalej winem i dodaj marchewki i pietruszkę. Odparuj płyn. Dopraw solą i pieprzem. Następnie przepuść farsz przez maszynkę do mięsa, wymieszaj.



Przygotuj ciasto na pierogi - mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej zagłębienie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Następnie stopniowo dolewaj wody, cały czas wyrabiając ciasto (zagarniaj mąkę do środka). Ciasto wyrabiaj przez ok. 10 minut - powinno być gładkie i sprężyste. Ciasto podziel na 2-3 części, następnie każdą porcję rozwałkuj na cienki placek (jeśli ciasto zacznie przywierać do stolnicy, posyp ją lekko mąką). Wycinaj szklanką kółka.



W dużym garnku zagotuj wodę na pierogi (lekko posól).

Na wyciętych kółkach ciasta układaj farsz, składaj ciasto na pół i zlepiaj boki, formując pierogi. Pierogi wrzucaj do gotującej się wody. Wyciągaj je z garnka, kiedy wypłyną na powierzchnię i staną się miękkie (tj. po ok. 3 minutach).



Przygotuj sos z żurawiny. Świeżą żurawinę zalej wodą (woda nie powinna przykrywać owoców) i zagotuj. Dodaj cukier (dużo cukru) i przyprawy. Wiem, brzmi to mało precyzyjnie, ale z tą żurawiną to jest tak, że jest ona bardzo, ale to bardzo kwaśna i doprawienie jej cukrem i przyprawami to sprawa indywidualna. Sos gotuj tak długo, aż stanie się dość gęsty (powinien mieć galaretowatą konsystencję).

Tuż przed podaniem pierogów rozpuść w rondelku masło. Gotuj je tak długo, aż stanie się ciemnozłote (tj. po ok. 10 minutach).



Pierogi podawaj polane palonym masłem z dodatkiem sosu żurawinowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz