STRONA GŁÓWNA

26 lis 2013

Drożdżowe bułki z serkiem waniliowym i gruszką



Kiedy twoje dziecko jest bardzo wybredne i już nie masz pomysłu, co podać mu na śniadanie, poświęć trochę czasu i upiecz te pyszne drożdżówki z serkiem waniliowym. Jest duża szansa, że je polubi...

Składniki:

Ciasto
  • 500 g mąki
  • 10 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła
  • szczypta soli



Serek waniliowy
  • 200 g mascarpone
  • 100 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarna z 1/2 laski wanilii

Dodatkowo
  • gruszka
  • 1 jajko

Przygotowania:

Jajka przelej do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodaj mleko i jogurt, ponownie wymieszaj. Przesianą mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami, dodaj szczpytę soli, a następnie połącz z pozostałymi składnikami (otrzymasz dość lepiące ciasto). Masło rozpuść w rondelku i przelej do wyrobionej masy. Następnie wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut - powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę). Po tym czasie podziel ciasto na 12 części, formuj okrągłe bułeczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.



Wymieszaj składniki na serek waniliowy. Kiedy bułeczki wyrosną, za pomocą małej szklanki zrób zagłębienia na środku każdej bułki, a następnie wypełnij je serkiem waniliowym. Na wierzchu ułóż kawałki gruszki. Rozbełtaj jajko i posmaruj nim za pomocą specjalnego pędzla każdą bułkę (ale tylko ciasto wokół sera). Drożdżówki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Gotowe.

4 komentarze: