STRONA GŁÓWNA

3 gru 2011



Pierogi ruskie z boczkiem i miętą

Dzisiaj absolutna klasyka - ruskie. To przepis mojej Mamy. Wiele osób ma swój sprawdzony przepis na ruskie, ale ponieważ pierogi mojej Mamy są super smaczne (myślę, że kluczem jest relatywnie duża ilość twarogu), pomyślałam, że warto się tym przepisem podzielić.



Składniki:

Ciasto na pierogi
  • 2 szklanki mąki (na pierogi)
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 jajko

Farsz
  • 300g twarogu
  • 400g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Do podania
  • 100g wędzonego boczku
  • 3 łyżki świeżych listków mięty

Przygotowania:

Mąkę przesiej do garnka, zrób zagłębienie, wbij jajko i wlej wodę (1/2 szklanki). Wymieszaj składniki za pomocą łyżki, a kiedy się połączą, wyjmij ciasto i zagniataj na oprószonej mąką stolnicy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odłóż je na bok, najlepiej przykrywając ciepłą miseczką, aby zachowało swą sprężystość.



Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy, dodaj masło i cebulę. Oprósz solą i smaż do momentu, aż cebula będzie szklista i lekko złocista. Ziemniaki, ser i usmażoną cebulę zmiel w maszynce do mielenia. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj kulki farszu do pierogów (oczywiście dopasowane do wielkości krążków ciasta) - ułatwia to bardzo późniejsze lepienie pierogów.



Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy pierwszą część (ciasto powinno być dosyć cienkie). Szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek nakładaj farsz i lep pierogi. Kiedy pierwsza partia pierogów będzie gotowa, podobnie postępuj z drugą częścią ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę (osoloną). Pierogi wrzuć do gotującej się wody, ostrożnie zamieszaj łyżką, aby pierogi nie przywarły do dna garnka. Gotuj na średnim ogniu do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je ostrożnie łyżką cedzakową. Podawaj z podsmażonym boczkiem i świeżą miętą.

5 komentarzy: