STRONA GŁÓWNA

6 maj 2019

Placki z cukinii i świeżej kukurydzy



Wracam do rzeczywistości po cudownej majówce. Od rana próbuję jakoś poukładać plany na najbliższe dni. Jest to dość karkołomne zadanie, gdyż w kalendarzu zabrakło mi kratek. Moje kochane siostry, których nie widziałam od miesięcy, zjeżdżają do Polski. Jestem oczywiście bardzo szczęśliwa i podekscytowana, w końcu szykuje się kilkutygodniowe rodzinne święto. No ale coś za coś... Wygląda na to, że będę musiała stanąć na głowie, żeby te wszystkie przyjemności połączyć z codziennymi obowiązkami.

Jeszcze przed majówką obiecałam Wam przepis na placki z cukinii ze świeżą kukurydzą. Mimo, że od dziś przez najbliższe tygodnie pozostanę w głębokim niedoczasie, obiecałam sobie, że nie zaniedbam bloga. Oto więc zapowiedziany przepis. Wracam do niego bardzo często. Po pierwsze ze względu na jego prostotę, po drugie dlatego, że bardzo lubię, jak ziarna kukurydzy pstrykają w ustach...



Składniki (dla 2-4 osób)

Placki:
- 3 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 średnia cukinia
- ziarna z 1 kolby kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 3 dymki
- 15 g posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chilli
- 250 ml oleju rzepakowego

Do podania:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
- świeża mięta

Jajka, mąkę pszenną i kukurydzianą, kmin, kurkumę, kolendrę i sól przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Cukinię zetrzyj na grubej tarce, paprykę obierz i pokrój w cienkie paski. Dymkę i papryczkę chilli posiekaj drobno. Cukinię, paprykę, dymkę, papryczkę i kolendrę dodaj do masy z mąki i jajek, wymieszaj dokładnie. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt z drobno posiekanym czosnkiem, dopraw solą.

Na patelni rozgrzej olej. Układaj placki na rozgrzanej patelni (1 placek = 1 czubata łyżka stołowa masy). Smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, lub do momentu, aż nabiorą brązowozłocistego koloru. Gotowe placki podawaj z jogurtem czosnkowym posypane listkami świeżej mięty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz