Na prawdziwe wiosenne jedzenie jeszcze czekam, ale słońce za oknem powoduje, że mentalnie jestem już w sezonie wiosenno-letnim. Chwilowo mam dość korzeni i gęstych zup. Ciepłe, jesienne kolory zamieniam na świeżą zieleń. Mam ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Ta sałatka z quinoą jest pyszna. Mimo, że niewiele ma wspólnego z wiosennym jedzeniem bazującym na nowalijkach, zapowiada zmiany. Jest świeża, zielona i pachnie koperkiem. Jak wiosna.
Składniki (2 porcje):
Sałatka
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 3-4 ogórki gruntowe
- 2 pomidory
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka listków mięty
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeży szpinak
- sól i pieprz
Ryba
- 250 g polędwicy z dorsza
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowania:
Komosę ryżową opłucz, a następnie przełóż do garnka, zalej 1 i 1/2 szklanki wody i zagotuj. Posól i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, tj. do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn. Quinoę przełóż do miski. Pomidory i ogórki opłucz. Cebulę obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, dodaj do komosy ryżowej. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek, listki mięty, szczypiorek, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj składniki sałatki.
Dorsza opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło, a kiedy się rozpuści, przełóż na patelnię rybę. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. Dorsza przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Dorsza podziel na płatki. Na talerzach ułóż sałatkę i rybę oraz oczyszczone i osuszone liście szpinaku. Szpinak możesz skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a rybę posypać posiekanym koperkiem i listkami mięty. Smacznego!
Pyszny pomysł :>
OdpowiedzUsuńi zdrowy :)
OdpowiedzUsuń