Muffinki jagodowe
Te złote babeczki to moje ulubione śniadanie. Z kawą tworzą idealne połączenie. Nie dość, że pyszne, to proste i szybkie w przygotowaniu. Z doświadczenia mogą powiedzieć, że są idealne na proszone herbatki - goście zawsze pytają o przepis.. i dokładkę :)
Składniki (12 muffinkowych babeczek):
Składniki suche:
- mąka 1 i 1/2 szklanki
- cukier 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
- cukier waniliowy 1 łyżka
- masło 100g
- jogurt naturalny 180g
- 2 jajka
- 4 garście jagód (mogą być mrożone)
Przygotowania:
Dokładnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
Zajmij się przygotowaniem mokrych składników. Rozpuść masło i ostudź je. Jajka rozbij w misce i roztrzep widelcem. Do jajek dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie. Na końcu do składników mokrych dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj mokre składniki, aż utworzą gładką masę. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj dokładnie. Dodaj jagody i ponownie wymieszaj masę.
Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. W formie na muffiny ułóż papierowe foremki i przełóż do nich przygotowaną wcześniej masę (do ok. 2/3 wysokości foremek). Babeczki piecz w piekarniku ok. 35 min. Złote i pachnące jedz ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz