STRONA GŁÓWNA

27 sty 2011



Muffinki jagodowe

Te złote babeczki to moje ulubione śniadanie. Z kawą tworzą idealne połączenie. Nie dość, że pyszne, to proste i szybkie w przygotowaniu. Z doświadczenia mogą powiedzieć, że są idealne na proszone herbatki - goście zawsze pytają o przepis.. i dokładkę :)



Składniki (12 muffinkowych babeczek):

Składniki suche:
  • mąka 1 i 1/2 szklanki
  • cukier 2/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
Składniki mokre:
  • masło 100g
  • jogurt naturalny 180g
  • 2 jajka
  • 4 garście jagód (mogą być mrożone)

Przygotowania:

Dokładnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
Zajmij się przygotowaniem mokrych składników. Rozpuść masło i ostudź je. Jajka rozbij w misce i roztrzep widelcem. Do jajek dodaj jogurt i wymieszaj dokładnie. Na końcu do składników mokrych dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj mokre składniki, aż utworzą gładką masę. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj dokładnie. Dodaj jagody i ponownie wymieszaj masę.

Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. W formie na muffiny ułóż papierowe foremki i przełóż do nich przygotowaną wcześniej masę (do ok. 2/3 wysokości foremek). Babeczki piecz w piekarniku ok. 35 min. Złote i pachnące jedz ze smakiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz