STRONA GŁÓWNA

8 maj 2019

Sałatka z grillowanego bakłażana



Drodzy, to co widzicie na zdjęciu to rzecz bajecznie prosta, piękna i smaczna. Wprawdzie pogoda chwilowo nas nie rozpieszcza, jednak czas grillowania rozpoczął się nieodwołanie. Zrobienie tej sałatki jest prawie tak nieskomplikowane, jak rzucenie kiełbasy na grilla. A że nie jadam kiełbasy...

Składniki

- 1 bakłażan
- 1/2 granatu
- 150 g jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- świeże zioła – listki mięty, bazylii, kolendry
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Przygotuj czosnkowy jogurt – czosnek obierz i posiekaj drobno, jogurt przelej do miseczki, dodaj czosnek i sok z cytryny, dopraw solą. Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw z dwóch stron solą i pieprzem, posmaruj za pomocą pędzla oliwą z oliwek (dzięki temu tłuszcz rozłoży się równo i bakłażan nie będzie nim przesiąknięty). Bakłażana grilluj na kratce po ok. 10 minut z każdej strony, lub do momentu, aż lekko zbrązowieje i pojawią się na nim charakterystyczne ciemne paski. Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni.

Ułóż plastry bakłażana w jednej warstwie na płaskim talerzu. Polej czosnkowym jogurtem, posyp ziarnami granatu, świeżymi ziołami oraz orzeszkami. Osobiście lubię w tego typu sałatkach dużo zielonego, ale proporcje dodatków mogą być oczywiście dowolne. Udanego grillowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz