STRONA GŁÓWNA

22 gru 2013

Karp na czerwonej kapuście w cieście francuskim



Nie wiem, jak to się stało, że trafiliśmy tam dopiero teraz. Piękny krajobraz (choć mało zimowy) zrobił na nas duże wrażenie. W ten ciepły, grudniowy dzień, stawy przypominające jeziora lśniły w słońcu. Do gospodarstwa rybackiego dojeżdża się wąską, szutrową drogą, która biegnie wzdłuż stawów. Wkoło pola i lasy, pusto i cicho. A na miejscu… Gwar i najdłuższa kolejka, jaką w ostatnim czasie widziałam. Po świeże ryby, oczywiście. Przedświąteczne poruszenie, ludzie dyskutujący w kolejce, rybacy na bieżąco wyławiający karpie...



Ryby na naszym wigilijnym stole w tym roku będą wyjątkowo pyszne. Wiem, co mówię, bo zdążyliśmy już spróbować część naszych zakupów. M.in. filet z karpia, który wykorzystaliśmy do przygotowania ryby w cieście francuskim na czerwonej kapuście.

Składniki:

Ryba
  • filet z karpia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • sól i pieprz
Kapusta
  • 400 g czerwonej kapusty
  • ½ czerwonej cebuli
  • suszone śliwki (5-7 sztuk)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • sól i pieprz



Przygotowania:

Filet z karpia wymyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Kolendrę utrzyj w moździerzu. Wymieszaj przyprawy – czosnek, kolendrę i skórkę otartą z cytryny. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Filet z karpia oprósz solą i pieprzem, natrzyj marynatą.

Czerwoną kapustę poszatkuj (możesz do tego celu wykorzystać tarkę do warzyw lub malakser). Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj posiekany drobno ząbek czosnku, śliwki pokrojone na plasterki, miód i masło. Wymieszaj, dodaj kapustę, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ocet winny i wymieszaj.



Wyłóż papierem do pieczenia naczynie żaroodporne, ułóż ciasto francuskie (tak, by boki ciasta wystawały ponad brzegi naczynia). Na cieście ułóż smażoną kapustę, a na kapuście filet z karpia. Brzegi ciasta zawiń do środka (częściowo przykrywając rybę). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Coś mi się zdaje, że rozpoczęliśmy nową tradycję... Jestem pewna, że wrócimy tam jeszcze nie raz.















2 komentarze:

  1. bardzo ciekawe danie :] podoba mi się ten nietypowy sposób na rybę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach zbliża się czas świąt, więc pora na karpika, bardzo smaczną rybę, na wiele sposobów przyrządzaną. Przepis ten utkwił mi w pamięci, bo nieraz zasmakowałem tą potrawę, i chciałbym ją odświeżyć. Przy okazji kapustę (ze słoika Pińczów) przyrządzam według własnej receptury (pokrojona cebulka, ocet balsamiczny, pieprz, sól, masło klarowane, pietruszka) i "godzę" wszystko na patelni. Ogólnie wspaniałe danie do tak zacnej rybki. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń