STRONA GŁÓWNA

16 gru 2013

Karp na pietruszkowych kluseczkach francuskich z grzybami



Na fali świątecznego nastroju (bo przyjmując pierwszych śledzikowych gości) zapragnęłam przyrządzić karpia (tzn. był i śledź i karp...). Udało mi się kupić pyszną ekologiczną rybę, którą postanowiłam upiec i podać na delikatnych kluseczkach francuskich.

Składniki (2 porcje):

Ryba
  • 2 kawałki karpia (po ok. 200 g)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny plus 1/2 cytryny
  • świeży tymianek
  • papryczka chilli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • oliwa z oliwek (do skropienia karpia)
  • sól i pieprz



Pietruszkowe kluseczki francuskie
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła (plus 1-2 łyżki masła do podania - opcjonalnie)
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki

Grzyby
  • 180 g grzybów leśnych (mrożonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Karpia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie oprósz solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu), skrop sokiem z cytryny, posyp świeżym tymiankiem, posiekaną papryczką chilli i gorczycą, skrop oliwą z oliwek. Połówkę cytryny pokrój na cząstki i ułóż obok ryby. Karpia piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.



W międzyczasie przygotuj kluseczki francuskie. Zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli w sporym garnku. Łyżkę masła rozetrzyj na gładką i puszystą masę. Jajka rozbełtaj, a następnie dodawaj stopniowo do masła, cały czas je ucierając. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Przemieszaj ubite białka z masą maślano-jajeczną. Na końcu dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj całość. Nabieraj ciasto na brzeg łyżki i kładź na wrzątek kluseczki. Gotuj je przez 3 minuty, a następnie wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na talerzu. Uwaga: kluseczki należy kłaść dość szybko, aby partia była równo ugotowana.



Rozmrożone grzyby pokrój na plasterki. Czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj grzyby i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Grzyby smaż przez ok. 5-7 minut. Karpia podawaj na kluseczkach francuskich polanych rozpuszczonym masłem z grzybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz