STRONA GŁÓWNA

18 maj 2013



Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Poniżej obiecany przepis na kruche ciasto z dodatkiem orzechów włoskich z truskawkami i rabarbarem.



Składniki:

  • 260 g mąki
  • 120 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g rabarbaru
  • 300 g truskawek

Przygotowania:



Mąkę przesiej do miski, dodaj mielone orzechy włoskie i cukier (100 g), a następnie pokrojone na kawałki masło (ważne, aby było schłodzone!). Zmiksuj składniki w robocie kuchennym, tak by powstało grudkowate ciasto. Przygotuj formę do pieczenia - wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Podziel ciasto na dwie części. Pierwszą przełóż do formy i dociskaj dłońmi do dna, tak by ciasto równo pokryło dno formy.



Rabarbar i truskawki wypłucz i osusz. Następnie obierz truskawki z szypułek i pokrój na grube kawałki. Odetnij końcówki łodyg rabarbaru, a następnie pokrój rabarbar na kawałki o długości ok. 2 cm. Owoce ułóż na warstwie kruchego ciasta i posyp cukrem (100 g). Następnie przykryj owoce drugą porcją ciasta - posypuj owoce kruszonką rozcierając ją w dłoniach.



Ciasto piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - ciasto powinno być złociste, a soki z owoców powinny przebijać się bulgocząc na powierzchnię. Poczekaj aż ciasto ostygnie. Oddziel ciasto nożem od brzegów. Ten deser idealnie smakuje z bitą śmietaną, która równoważy kwaśny smak rabarbaru.

1 komentarz:

  1. Zrobiłam, spróbowałam i mogłam umrzeć.
    Jednak z braku truskawek zastąpiłam jabłkiem i również wyszło cudowne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń