STRONA GŁÓWNA

8 maj 2013



Lekki tort z bezą i truskawkami

Trochę mi zajęło odnalezienie bardzo dobrego przepisu na bezę. Z bezą bywało różnie - zdarzało się, że zdychała jeszcze w piekarniku i wyłaniała się z niego cała gumiasta. W końcu jednak odkryłam przepis, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Dzięki temu, z dużą dozą pewności, przygotowuję spektakularne (przepraszam za brak skromności) desery bezowe nawet na krótko przed przybyciem gości, bez stresu, że coś pójdzie nie tak. Beza według tego przepisu ma chrupiącą skórkę, a w środku jest delikatnie wilgotna. Nawet mój A. (który do tej pory był zdeklarowanym przeciwnikiem pavlovej czy innych wyrobów bezowych), rozpływa się nad tym deserem.



No i do tego truskawki. Osobiście wystarczyłaby mi taka beza, owoce i bita śmietana. Dzisiaj jednak będzie na bogato, na biszkopcie. Czyli mamy do czynienia z prawdziwym tortem - bo musicie wiedzieć, że był to wypiek na specjalną okazję, urodzinowy i niespodziankowy.

Składniki:

Beza
  • białka z 4 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki octu winnego

Biszkopt
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 9 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch
  • 400 g śmietanki kremówki (do ubijania)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki



Przygotowania:

Z tą bezą to jest tak: Ubijaj białka z jajek mikserem ustawionym na średnie obroty na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier puder i miksuj (nadal na średnich obrotach) do momentu, aż piana będzie gładka i błyszcząca. Dodaj mąkę kukurydzianą, ubijaj krótko. Następnie wmieszaj ocet winny. Piekarnik ustaw na 220 stopni. Na papierze do pieczenia odrysuj okrąg (np. od formy tortowej). Przełóż papier na blachę do pieczenia i układaj łyżką na odrysowanym kole porcje bezy. Bezę włóż do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Piecz ją przez ok. 70 - 75 minut.



Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając masę mikserem. Dodaj cukier waniliowy. Następnie wrzucaj do piany kolejno żółtka jajek, jednocześnie miksując całość. Mąkę i proszek do pieczenia (przesiane przez sito) wymieszaj dokładnie i wsyp delikatnie do ubitej masy. Mieszaj ręką, aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek. Masę przelej do formy do pieczenia. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 min.



Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Ułóż pierwszy na paterze, posmaruj bitą śmietaną, przykryj drugim blatem. Ciasto wysmaruj bitą śmietaną (na wierzchu i po bokach), ułóż bezę. Następnie na bezie ułóż kolejną warstwę bitej śmietany oraz truskawki (wcześniej wypłukane, osuszone i pokrojone na kawałki). Tort należy na kilka godzin włożyć do lodówki.

1 komentarz:

  1. Kocham bezy, aż strach robić, bo całe się zje;)

    OdpowiedzUsuń