STRONA GŁÓWNA

21 maj 2013



Domowy sorbet rabarbarowy

Lody rabarbarowe? Przyznam szczerze, że robiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam sorbety, w szczególności te z cyklu lekko kwaśnych. Do rabarbarowych przekonałam się natychmiast. Przepis nie mógłby być prostszy, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Trochę żałuję, że nie miałam specjalnej foremki do robienia lodów na patyku, bo te rabarbarowe świetnie by się do tego nadawały.



Składniki:

  • 600 g rabarbaru
  • 250-300 g cukru pudru
  • 350 ml wody

Przygotowania:

Łodygi rabarbaru przytnij z obu stron (należy odciąć liście). Następnie wypłucz je i pokrój na kawałki długości ok. 2 cm. Przełóż do rondla o grubym dnie i dodaj cukier (jeśli dodasz 300 g cukru, lody będą dość słodkie). Gotuj rabarbar z cukrem na średnim ogniu, cały czas mieszając. Rabarbar powinien po krótkiej chwili zacząć puszczać sok.



Gotuj masę rabarbarową tak długo, aż powstanie gęsty, bulgoczący syrop. Dodaj wodę, wymieszaj całość, zagotuj. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw ewentualnie cukrem lub sokiem z cytryny (w zależności od pożądanego efektu). Następnie przecedź syrop rabarbarowy przez sito. Przelej do plastikowego pojemnika.



Sorbet włóż do zamrażarki na ok. 6-8 godzin. Co godzinę mieszaj masę (oczywiście jest to opcja dla tych, którzy nie posiadają maszyny do robienia lodów). I to by było na tyle - jak mówiłam, najprostszy przepis na świecie.


10 komentarzy:

  1. Wygląda tak pięknie i apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam foremkę do lodów, więc wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja właśnie jestem w trakcie poszukiwania foremek, kupiłam też ostatnio świetną książkę z całym mnóstwem mrożonych inspiracji; coś mi się zdaje, że niedługo na blogu pojawi się kilka pomysłów na lody na patyku!

      Usuń
    2. Jeśli masz blisko do Ikei to tam są :)

      Usuń
  3. Niech no tylko mi ten rabarbar w końcu urośnie!;)
    Z przyjemnością zmienię go w ten sorbet:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow, zazdroszczę ogródka z rabarbarem! póki co muszę zadowolić się tym z targu... na zdjęciu tylko mięta domowa :)

      Usuń
  4. na pewno wypróbujemy! Przepis faktycznie bardzo prosty i jesteśmy pewne, że tak samo pyszny efekt końcowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zrobić! wyglądają fantastycznie! Mąż uwielbia sorbety, zrobię mu surprise :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam! idealny na dzisiejszą pogodę :)

    OdpowiedzUsuń