STRONA GŁÓWNA

11 lut 2013



Pierś z kaczki z sosem figowym

Nie zamierzam jednak wpadać w ton malkontencki. Przede wszystkim dlatego, że mam ten wieczny ścisk czasowy na własne życzenie. Gdyby tak wszystko zamknęło się na poziomie pracy na etacie, nie byłoby jeszcze tak źle. Problem polega na tym, że mogłoby w pewnym momencie zrobić się nudno. A takiej opcji nie dopuszczam.



Wracając jednak do tematu właściwego, czyli dzisiejszego przepisu - będzie kaczka podawana z puree ziemniaczanym z dodatkiem sosu figowego. Smacznie i raczej elegancko. Na romantyczną kolację...

Składniki:

Kaczka
  • 2 piersi z kaczki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • starty parmezan do posypania
  • sól i biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos figowy
  • 200 g suszonych fig
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżeczki miodu
  • cukier

Przygotowania:

Figi pokrój na ćwiartki i przełóż do rondla. Dodaj przyprawę piernikową, miód, cukier (do smaku) i wino i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie dodaj sok pomarańczowy i gotuj sos tak długo, aż figi staną się miękkie, a sos dość gęsty. Jeśli płyn wyparuje, a figi nie będą jeszcze dostatecznie miękkie, dolej trochę soku pomarańczowego.



Piersi z kaczki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skórę kaczki natnij na krzyż. Na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Smaż kaczkę skórą do dołu, aż się zarumieni (kilka minut), następnie przełóż na drugą stronę i smaż 1 minutę. Kaczkę przełóż (skórą do góry) do żaroodpornego naczynia z przykryciem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut (po 15 minutach mięso będzie średnio wysmażone).

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie rozgnieć praską do ziemniaków, dodaj ok. 1 łyżkę kwaśnej śmietany, 2 łyżki masła i 1 łyżkę mleka. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj całość. Przełóż do żaroodpornych kokilek, każda porcję posyp startym parmezanem i piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni do momentu, aż parmezan się zrumieni.





3 komentarze:

  1. O rany! Nie wiem jak to możliwe, że dopiero teraz trafiłam na Twój blog! Od pół godziny nie mogę oderwać oczu od tych pysznych przepisów! Super! :)

    OdpowiedzUsuń