STRONA GŁÓWNA

17 lis 2012



Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej

Wprawdzie mam już kilka nowych przepisów w głowie, jednak dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami obiadem, który gotowałam w ostatnią niedzielę. Pieczone gołąbki - włoska kapusta, bardzo dobra mielona wołowina (jak zwykle od pana Grzegorza) i sos pomidorowy.



Składniki (8 gołąbków)

Gołąbki
  • kapusta włoska
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1/3 białej cebuli
  • sos worcestershire (do smaku)
  • sól i pieprz

Sos
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże gałązki tymianku (kilka)
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • ocet balsamiczny

Przygotowania:

Kapustę oczyść i wytnij głąb, obgotuj w dużym garnku (kapusta nie może być jednak gotowana zbyt długo - liście powinny zmięknąć, jednak gotowane zbyt długo, zaczną się rozpadać). Następnie wyjmij z wody i obierz liście. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj cebulę, dopraw sosem worcestershire (ok. 1-2 łyżeczki), dodaj jajko, sól i pieprz. Wymieszaj mięso.



Mięso nakładaj na wewnętrzną stronę liści, lekko dociskając. Zawijaj brzegi liści do wewnątrz, a następnie roluj liście z nadzieniem formując gołąbki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek, przykryj folią aluminiową (aby nie wysychały) i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możesz na kika minut zdjąć folię, aby gołąbki się przyrumieniły.







Podczas pieczenia gołąbków przygotuj sos pomidorowy. Posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj cukier i ocet balsamiczny (do smaku) oraz świeże listki tymianku. Gotuj przez ok. 10 minut (jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj wody i zagotuj). I to by było na tyle - gotowe gołąbki podawaj z gorącym sosem. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Takie gołąbki to dla mnie nowość. U mnie zawsze robi się z ryżem. Ciekawe, jak Twoje smakują...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia chyba lepszych gołąbków nie potrafi zrobić:):).

    OdpowiedzUsuń
  3. A moja babcia robi najlepsze na świecie gołąbki

    OdpowiedzUsuń