STRONA GŁÓWNA

12 lis 2012



Sernik na czekoladowym spodzie

Rozciągam dobę... Tysiąc pilnych rzeczy do zrobienia, ale... obiecałam przepis na sernik - oto więc jest. Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają wystarczająco zachęcająco. Nie będę się więc rozpisywać - zapraszam na sernik na czekoladowym spodzie.



Składniki

Masa serowa
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g sera ricotta
  • 120 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g cukru
  • 5 jajek

Spód
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 20 g kakao
  • 125 g cukru pudru
  • 40 g mąki
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • orzechy laskowe do posypania

Przygotowania:

Przygotuj formę do pieczenia (ok. 22 cm średnicy) - wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Przygotuj ciasto czekoladowe na spód sernika. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder i kakao oraz łyżkę proszku do pieczenia. Wymieszaj sypkie składniki. Masło i czekoladę (połamaną na kawałki) przełóż do rondla. Umieść go nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj składniki do momentu, aż się rozpuszczą. Kiedy masa będzie gładka i płynna, odłóż garnek na bok, aby trochę ostygła. Po ok. 2-3 minutach dodaj masę czekoladową do sypkich składników i dokładnie wymieszaj. Roztrzepane jajko dodaj do ciasta i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto przełóż do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.



Ser (twaróg, ser ricotta i mascarpone) zmiksuj mikserem na wolnych obrotach na gładką masę. Dodaj mąkę i cukier - dalej miksuj. Następnie wbijaj po jednym jajku (cały czas miksując na wolnych obrotach). Gotową masę wylej na upieczony czekoladowy spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piecz przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz przez ok. 100-120 minut. Sernik powinien delikatnie urosnąć i bardzo lekko się zarumienić. Kiedy sernik ostygnie, odstaw go na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij z formy (najprościej obkroić go nożem).



Przygotuj polewę. Do rondla przełóż czekoladę i masło. Umieść rondel nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj składniki do momentu, aż się rozpuszczą i powstanie płynna masa. Stopniowo dolewaj śmietankę kremówkę (w przepisie podałam 80 ml, dolewaj jednak śmietankę po trochu, aż uzyskasz na tyle płynną konsystencję, że będzie nią można polać sernik - może się okazać, że będziesz potrzebować nieco więcej, niż 80 ml). Polej sernik czekoladową masą. Polewę delikatnie rozprowadź nożem. Sernik posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Odczekaj, aż masa ostygnie. Gotowe!



6 komentarzy:

  1. Oj, ta czekolada. Rozczuliłam się :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny! Czekolada robi swoje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny! Ta polewa czekoladowa rewelacja! Apetyczne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny ten serniczek... Musi rozpływać się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik - mój ulubiony przysmak :) ... Twoja polewa - aż korci , żeby po dziecięcemu wyciągnąć palec , zebrać trochę spływającej po brzegach ciasta i spróbować jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i świetne światło na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń