STRONA GŁÓWNA

9 lip 2012



Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Trochę mi zajęło opublikowanie tego posta. Mogłabym się tłumaczyć (w końcu obiecywałam te drożdżówki już jakiś czas temu). Tylko że w zasadzie nic się szczególnego w międzyczasie nie wydarzyło. Nic, co usprawiedliwiałoby tygodniowe zaległości. U nas po prostu codzienna bieganina i robienie 50 tysięcy rzeczy na raz to stan normalny. Zrezygnować z czegoś? Szalony pomysł...



Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka plus 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • sól
  • owoce (np. truskawki, maliny, jagody, morele)

Kruszonka:
  • 90 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru pudru

Przygotowania:

Drożdże wymieszaj w naczyniu z cukrem (ok 2 łyżeczki), aż staną się płynne. Następnie dodaj mleko, 100 g przesianej mąki i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie składniki, przykryj ściereczką i odstaw na bok.



Jajka i żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj masę jajeczną do drożdży rozrobionych z mlekiem i mąką. Dodaj pozostałą (przesianą mąkę) oraz roztopione (i schłodzone) masło. Mieszaj teraz całość ręką przez ok. 10 - 15 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj drożdżówki (ok. 2-3 łyżki ciasta) i układaj na blasze (pamiętaj, zostaw spore odstępy pomiędzy drożdżówkami - ok. 10 cm). Przykryj drożdżówki czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.



W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Masło posiekaj z mąką wymieszaną z cukrem pudrem - ciasto na kruszonkę powinno mieć konsystencję bułki tartej.



Drożdżówki obsyp kruszonką i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.





2 komentarze: