STRONA GŁÓWNA

15 maj 2012



Pizza ze szparagami i jajkiem

Sezon na szparagi w pełni! Jeśli chodzi o mnie, korzystam, ile się da. Sezon otworzyliśmy na dobre podczas ostatniego urlopu majowego, który spędzaliśmy w Chorwacji. Oj, jakie te szparagi były dobre. Coś mi się wydaje, że moja dzisiejsza propozycja nie jest szczególnie oryginalna - szparagi, jajko, boczek i sos śmietanowy. Bardzo proste. Najważniejsze jednak, że smakuje jak wiosna.



Składniki (2 porcje):

Ciasto na pizzę:
  • 500 g mąki chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml wody

a na wierzchu:
  • garść szparagów x 2
  • 300 g gęstej śmietany (18% lub 22%)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 4 plastry wędzonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Zacznij od przygotowania ciasta na pizzę. Drożdże, cukier i wodę wymieszaj w naczyniu i odstaw na ok. 5 minut. Następnie mąkę przesyp na stolnicę, dodaj sól, lekko zamieszaj widelcem. W mące zrób zagłębienie i powoli wlewaj drożdże z wodą, delikatnie mieszając ciasto widelcem. Kiedy powstanie grudkowata masa, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi - ugniataj je przez ok. 10 minut. Następnie powstałą kulę ciasta obsyp mąką, przełóż do suchego naczynia i przykryj czystą ściereczką. Ciasto odstaw na ok. 15 minut.



Kiedy ciasto odpocznie, posyp mąką stolnicę. Podziel ciasto na dwie porcje i każdą rozwałkuj (do uzyskania grubości ok. 0,5 cm). Płaską formę do pieczenia wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia, obsyp delikatnie mąką i lekko skrop oliwą. Rozwałkowane ciasto przełóż na formę (powierzchnię ciasta również możesz delikatnie skropić oliwą z oliwek). Piecz w temperaturze ok. 240 stopni przez ok. 10 minut (kiedy ciasto lekko się zarumieni, wyjmij je z piekarnika).



Szparagi wypłucz. Odłam zdrewniałe końce i gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 3 minuty (delikatne końcówki niech pozostaną nad powierzchnią wody). Czosnek obierz i posiekaj drobno. Śmietanę przełóż do naczynia, dodaj czosnek i dopraw solą i pieprzem. Na podpieczonej pizzy rozsmaruj połowę sosu (pozostałą część wykorzystasz do drugiej pizzy), ułóż garść szparagów, skrop je oliwą i rozbij jajko. Pizzę piecz w temperaturze ok. 200 stopni, do momentu, aż białko jajka się zetnie.

W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni, aż stanie się lekko chrupiący. Połowę porcji boczku rozsyp na gotowej pizzy. Cały proces powtórz z drugą porcją szparagowej pizzy.



Danie było tak smaczne, że następnego dnia Mój A. namawiał mnie na powtórkę! Nie potrafiłam odmówić - w dziwny sposób było to pewnego rodzaju przedłużenie urlopu. Tylko morza brak...

4 komentarze:

  1. wygląda fantastycznie i pewnie tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. nieważne czy oryginalne, to zestawienie jest po prostu pyszne;)))
    pozdrawiam!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, proste a takie apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję :) faktycznie, bardzo proste :)

    OdpowiedzUsuń