STRONA GŁÓWNA

12 maj 2012



Grillowany stek z tuńczyka z limonkowym risotto

Dzisiaj proste danie z tuńczyka. Uwielbiam tę rybę. W moim ulubionym rybnym (gdzie świeże ryby i owoce morza dostarczane są codziennie!) można dostać fantastyczny filet z tyńczyka. Ryba jest tak dobra i pachnąca, że zanim uda mi się ją ugrillować (czy też przygotować jakiekolwiek inne danie docelowe), istotna część zostaje pochłonięta na surowo...



A jeśli chodzi o risotto limonkowe, to przyznam, że przygotowuję je od niedawna. Natchnieniem była cytrynowa wersja tego dania. Moja opcja limonkowa ma wyrazisty smak - sok z limonki, liście kafiru, mięta, czosnek i imbir. Skąd zielony kolor? Sekretem jest... miętowy likier o intensywnej barwie.



Składniki (2 porcje):

Tuńczyk:
  • 600g mięsa z tuńczyka (na steki)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin
  • 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Risotto:
  • 200 g ryżu arborio
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 4-5 listków limonki (kafir)
  • 1 limonka
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • ok. 30 ml likieru miętowego
  • garść posiekanych listków mięty (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowania:

Tuńczyka pokrój na steki o grubości ok. 1.5-2 cm. Przygotuj marynatę - do naczynia wlej sos sojowy, mirin, oliwę z oliwek; następnie dodaj cukier i ziarna sezamu i wymieszaj dokładnie całość. Steki przełóż do miski, zalej sosem i odłóż na ok. 30 minut.



Podczas gdy ryba się marynuje, zajmij się przygotowaniem risotto. Czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej ok. 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć na patelnię czosnek i imbir. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj składniki i smaż ok. 1-2 minuty, aż ryż się zeszkli. Następnie zalej składniki winem, a kiedy odparuje ok. 2/3 płynu dodaj liście limonki (ja używam mrożonych), sok z połowy limonki i likier miętowy. Wymieszaj całość a następnie zalej wywarem warzywnym, tak aby zakrył ryż.



Gotuj risotto na wolnym ogniu. Podczas gotowania co jakiś czas dolewaj wywaru (w miarę jak ryż absorbuje płyn) - czynność tę powtarzaj ok. 3-4 razy. Ugotowane risotto powinno być al dente (i nie powinno być zbyt suche - risotto położone na talerzu powinno lekko się "rozpływać").

Grillowanie tuńczyka zajmuje max 7 minut (połowę czasu z jednej i połowę z drugiej strony). Przygotowanie ryby należy zgrać w czasie z gotowaniem risotto (łączny czas przygotowania risotto to ok. 20-25 minut). Gotowego tuńczyka podajemy w towarzystwie limonkowego ryżu i pokrojonej w ćwiartki limonki. Polecam posypać ryż startą skórką z limonki, a danie podać z rukolą, czy też świeżymi listkami mięty. Co mogę jeszcze dodać? TO JEST PYSZNE!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz