STRONA GŁÓWNA

30 sty 2012



Zupa limonkowa z krewetkami

Mój A. i Mały I. opuścili mnie. Nie na długo, bo zaledwie na dwa dni. Dziwne to, ale nie pamiętam, kiedy ostatni raz zostałam w domu sama. Wszystko mi się pomieszało, cały plan dnia. Jak się okazuje, moja codzienna rutyna to pochodna codziennej rutyny A. i Małego I. Nie wiedziałam, kiedy czas na sen, nie wiedziałam, kiedy czas na wstawanie (oczywiście zaspałam!). Trochę mi było smutno i nie za bardzo miałam pomysł na to, jak tu sobie zorganizować czas. Na pocieszenie ugotowałam moją ulubioną zupę...



Składniki:

  • 1,2 l rosołu (może być wywar z warzyw)
  • 12 krewetek królewskich
  • sok z połowy limonki
  • 4-5 liści limonki (najlepiej mrożonych!)
  • cukier brązowy (do smaku, ja dodaję ok. 1 płasą łyżkę)
  • papryczka chilli (ilość wedle uznania)
  • ok. 2-3 łyżki świeżej kolendry (do podania)
  • kawałek imbiru (2x2 cm)
  • 100 g makaronu soba
  • 1/2 pora (opcjonalnie)

Przygotowania:

Rosół (lub wywar z warzyw) gotuj na wolnym ogniu. Do gotowego, gorącego wywaru dodaj liście limonki, sok z limonki, cukier, obrany imbir i drobno posiekaną ostrą papryczkę. Zupę gotuj jeszcze przez ok. 10-15 minut.

Tu jedna uwaga odnośnie liści limonki - ja kupuję zazwyczaj mrożone. Są świetne! - prawie jak świeże, intensywnie zielone i aromatyczne. Od razu uprzedzę pytania - kupuję takie np. w sklepach Kuchnie Świata.



Przygotuj krewetki. Optymalnie, jeśli uda Ci się kupić świeże. Oczywiście nie jest to takie proste - ja mam swoje sprawdzone miejsce, gdzie dostawy są trochę częściej, niż dwa razy w tygodniu... Krewetki kupiłam idealne. Przed przygotowanie należy je dokładnie wypłukać. Następnie naciąć wzdłuż zewnętrznej krawędzi i wyjąć jelito (ciemna żyłka). Potem oprószyć solą, odłożyć na ok. 10 minut i ponownie wypłukać.

Jeśli nie uda się Wam kupić krewetek królewskich, można też wykorzystać tygrysie.



Aaa, zapomniałabym o porze. Powiem szczerze, czasem dodaję, ale jeśli akurat nie mam w lodówce, nie robię z tego tragedii i moją zupę limonkową przygotowuję bez.

W opcji z porem:
Pora kroję na cienkie plasterki i dorzucam do zupy razem z krewetkami. Nie lubię, kiedy jest rozgotowany!



Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Oczyszczone krewetki dodaj do zupy i gotuj całość przez ok. 3-4 minuty. Do talerzy nałóż makaron, wlej zupę i ułóż krewetki. Każdą porcję posyp świeżą, lekko porwaną kolendrą. Gotowe!

5 komentarzy:

  1. Dziękuję Ci serdecznie za ten przepis - szukałem ostatnio czegoś w podobie i jest jak znalazł ;) Nie omieszkam się go wypróbować, hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zupa została stworzona z myślą o mnie! Kocham takie limonkowe smaki, aromatyczne, orientalne zupy i krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne danie i piękne zdjęcia! Owoce morza są nie dla mnie, ale danie wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba było wcześniej pisać, że zostajesz sama;)
    Chętnie dotrzymałabym Ci towarzystwa przy misce takiej pysznej zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Smakołyczek - bardzo się cieszę, wypróbuj koniecznie i daj znać, jak smakowało!
    @burczymiwbrzuchu - chyba mamy podobny gust :) Osobiście wprost przepadam za tą zupą! A szczególnie lubię, kiedy jest bardzo ostra.
    @Elexis - dziękuję! nigdy nie jestem do końca przekonana, jeśli chodzi o zdjęcia... więc tym bardziej cieszy mnie każdy komentarz na ten temat.
    @Konwalie w kuchni - w takim razie do następnego razu ;)

    OdpowiedzUsuń